5 20 km van Brussel
Baert Marc 20 km van Brussel

Ideaal loopweertje voor 20 kilometer van Brussel, Rode Kruis: “Kalmste editie in jaren”

Rode Kruis had ‘maar’ 389 interventies

De 40ste jubileumeditie van de 20 kilometer door Brussel is een sportief feest geworden zoals het hoort. Zonder grote medische drama’s dus. 40.000 mensen namen deel, van 137 verschillende nationaliteiten: een record voor de 20 kilometer. 389 deelnemers moesten uiteindelijk verzorgd maar zonder al te veel erg op één persoon met hartproblemen na. “De kalmste editie in jaren”, klonk het bij het Rode Kruis.

Klokslag 10 uur gaf koning Filip in het Jubelpark de start voor de 40ste editie van de 20 kilometer door Brussel. De lopers wachtte het traditioneel uitdagend maar prachtig parcours mét de nodige hoogtemeters die op het einde vaak doorwegen. Gelukkig was er onderweg heel wat animatie en ondersteuning om de moeilijke momenten te verbijten.

De weergoden hielpen eveneens een handje, want ze zorgden voor goede loopomstandigheden. Niet te warm of te vochtig. “De voorbije jaren telden we gemiddeld 600 verzorgingen, dit jaar haalden we ongeveer twee derde van dat aantal”, zegt Rafael Schmidt van het Rode Kruis. “Dat geldt ook voor de mensen die naar het ziekenhuis zijn gebracht. Andere jaren zijn dat er ongeveer twaalf of dertien, dit jaar slechts negen. Er is wel één medische urgentie geweest, voor een loper die op de Tervurenlaan hartproblemen had gekregen. Die man is de ziekenwagen weliswaar al opnieuw bij bewustzijn gekomen.”

Daarnaast waren er vooral veel mensen die pleisters nodig hadden omwille van een valpartij en lopers met spierpijn of krampen. Ook moest een aantal deelnemers na aankomst in de Rode Kruis-tent op adem komen, omdat ze na de 20 kilometer uitgeput waren. “Uiteindelijk was dit een heel kalme editie, het weer heeft daarin zeker een rol gespeeld”, aldus nog Rafael Schmidt.

Die dekselse kilometer 18, dat ging flink bergop! Maar wat een mooi parcours

Louise Delputte uit Roeselare en Manon Schutter uit Nederland

Louise Delputte  uit Roeselare en haar Nederlandse vriendin Manon Schutter hebben alvast van hun 20 kilometer genoten. “Al was het wel nog even zwoegen op die dekselse kilometer 18. Dat ging flink bergop”, lachen ze. Beide zijn getrainde loopsters. Voor Louise was het al de derde deelname. “Voor mij was het een mooie editie omdat ik hiermee eindelijk blessureleed achter mij kan laten. Voor Manon was het een primeur. “Wat een mooi parcours. Een stukje stad, een stukje groen en een stukje water: alles zat erin”, lacht ze. “De omstandigheden waren ook ideaal.”

Daniel Tinck (70) en Lea Walravens (65) uit Dilbeek stonden even verder wat te bekomen van hun exploot. Hoewel… De twee kranige senioren hadden de 20 kilometer samen afgelegd op een bijzonder flukse 1 uur en 48 minuten. “We hebben ervan genoten”, vertelt Lea. “We lopen veel, tot wel vier keer per week. Voor mij ging het goed. Voor Daniel was het vandaag iets minder, maar hij is dan ook vijf jaar ouder”, knipoogt ze. “Ik heb hem deze keer op sleeptouw genomen. Maar we zijn wel mooi samen gebleven.”

5 Lea Walravens en Daniel Tinck liepen de 20km samen uit in een snelle 1uur 48minuten.
Baert Marc Lea Walravens en Daniel Tinck liepen de 20km samen uit in een snelle 1uur 48minuten.

Plastic flesjes

In de marge van de 20 kilometer door Brussel heeft Mei Plasticvrij - de bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu - zondag geprotesteerd tegen het massale gebruik van plastic waterflesjes tijdens de loopwedstrijd. “Vorig jaar deelde Spa 300.000 plastic waterflesjes uit, vermoedelijk zijn dat er dit jaar evenveel en dat kan gewoon niet meer”, zegt Ineke Van Nieuwenhove. “Dat ze beloven om die te gaan recycleren is een stap vooruit, maar die plastic kan ook maar een paar keer hergebruikt worden en dan is het ook afval. Er zijn genoeg duurzame alternatieven zoals hervulbare flessen of afbreekbare watergels. Maar we telden amper tien mensen met een eigen drinkbus.”

5 De kooien waar de lopers hun flesje in kwijt konden.
rv De kooien waar de lopers hun flesje in kwijt konden.

Mei Plasticvrij heeft voor de actie steun gekregen van zijn officiële partner, SodaStream. Het bedrijf had naast het parcours een aantal kooien opgesteld waar de lopers hun flesje in kwijt kunnen. “Met één herbruikbare fles kan je alle flesjes vervangen die in zo’n kooi passen”, zegt Tamara Kroon, marketingverantwoordelijke voor de Benelux van SodaStream. “Dat zijn er zowat 2.800. Dat geeft meteen een beeld van hoeveel mensen zouden kunnen besparen met herbruikbare flessen.” Na afloop van de run hebben enkele vrijwilligers weggegooide plastic flesjes langs een deel van het parcours opgeruimd.

5 Vrijwilligers gingen weggegooide flesjes opruimen.
rv Vrijwilligers gingen weggegooide flesjes opruimen.
5 De achtergelaten plastic flesjes zijn een doorn in het oog van Mei Plasticvrij.
rv De achtergelaten plastic flesjes zijn een doorn in het oog van Mei Plasticvrij.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer