6 De omgeving werd enkele uren afgezet door de politie voor het verdere onderzoek.
Mozkito De omgeving werd enkele uren afgezet door de politie voor het verdere onderzoek.

Moord door brandstichting: ook man (42) overleden aan verwondingen

De man die dinsdag zwaargewond is geraakt bij een woningbrand in Beersel, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde woensdag. Bij de brand zelf was ook al zijn 39-jarige echtgenote om het leven gekomen. Het parket had naar aanleiding van de brand een gerechtelijk onderzoek geopend voor moord en opzettelijke brandstichting in een bewoond huis met dodelijke afloop. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het vuur brak rond 12.30 uur uit in een woning in de Stationsstraat in Beersel. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit de woning en bleek het vuur voornamelijk op de eerste verdieping te woeden, aan de achterzijde van de woning. Op het moment van de brand waren in de woning twee mensen aanwezig, een 39-jarige vrouw en haar 42-jarige echtgenoot. De man raakte ernstig verbrand en werd naar het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek overgebracht. Hij bezweek woensdag aan zijn verwondingen. Voor zijn echtgenote kwam alle hulp te laat.

In de buurt valt te horen dat het koppel van Portugese afkomst zou zijn. Ze hebben drie kinderen, maar die waren vermoedelijk op school toen de brand uitbrak. Wat er met hen gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Onderzoek naar moord en brandstichting

“Er werd een onderzoeksrechter gevorderd voor moord en opzettelijke brandstichting in een bewoond huis met dodelijke afloop”, zegt Carol Vercarre, woordvoerster bij het parket Halle-Vilvoorde. Het parket stapte ‘s avonds ter plaatse nog af met de onderzoeksrechter.

Verder is er vooral nog veel onduidelijkheid. Ook het parket zegt voorlopig in het duister te tasten over wat er zich dinsdagmiddag precies heeft afgespeeld. De lokale recherche was dinsdag in samenwerking met de interventiedienst al enkele uren in de weer met het onderzoek. Het parket stuurde in de loop van de namiddag ook een wetsdokter en een branddeskundige ter plaatse. 

Man afkoelen met potten en pannen 

Yves Debrael, uitbater van café De Solsleutel aan de overkant van de Zenne, zag het drama gebeuren. “Het waren klanten die mij alarmeerden en de hevige rookontwikkeling aan de woning opmerkten”, vertelt hij.

Ik zag de bewoner aan de overkant van de straat liggen terwijl hij letterlijk in brand stond. Andere buren waren volop bezig met het doven van de vlammen. Hij riep zelf in het Frans om zijn vrouw. Ook zijn schoonzus, die op dat moment was aangekomen, maakte duidelijk dat er nog een vrouw binnen was

Cafébaas Yves Debrael

Debrael zag hoe de 42-jarige bewoner uit de woning wist te ontsnappen. “Ik zag de man aan de overkant van de straat liggen terwijl hij letterlijk in brand stond. Andere buren waren volop bezig met het doven van de vlammen. Hij riep zelf in het Frans om zijn vrouw. Ook zijn schoonzus, die op dat moment was aangekomen, maakte duidelijk dat er nog een vrouw binnen was.” 

Buurtbewoners probeerden de woning nog te betreden, maar dat bleek te gevaarlijk. “Samen met nog iemand anders ben ik naar de voordeur gelopen, maar die was gesloten”, zeg de café-uitbater. “Ik heb de deur ingestampt en onmiddellijk kwam een hevige rookwolk mij tegemoet. Ik ben nog op mijn knieën gaan zitten, maar de rook was veel te hevig om binnen te kunnen gaan. Heel jammer dat het slecht is afgelopen en we niet hebben kunnen helpen.”

6 Het labo van de federale politie kwam ter plaatse voor verder onderzoek.
Mozkito Het labo van de federale politie kwam ter plaatse voor verder onderzoek.
6 Yves Debrael voor zijn café Solsleutel met rechts in de achtergrond de getroffen woning.
Mozkito Yves Debrael voor zijn café Solsleutel met rechts in de achtergrond de getroffen woning.
6 Politie en parket voeren een onderzoek naar de omstandigheden van de brand.
Mozkito Politie en parket voeren een onderzoek naar de omstandigheden van de brand.
6 De brand was snel uitslaand aan de achterzijde via de keuken.
Mozkito De brand was snel uitslaand aan de achterzijde via de keuken.
6
Mozkito

Lees meer