4 Gaëtan Claes van 3 Fonteinen schenkt in de Lambik-O-Droom een fles Oude Kriek uit.
Mozkito Gaëtan Claes van 3 Fonteinen schenkt in de Lambik-O-Droom een fles Oude Kriek uit.

Oude Kriek uit het Pajottenland van 3 Fonteinen: “Hopelijk zijn er op een dag weer voldoende Schaarbeekse krieken om onze kriek te maken”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

De Oude Kriek van 3 Fonteinen is net als de Oude Geuze van de brouwerij internationaal gekend. Bierfanaten uit de hele wereld bezoeken de Lambik-O-droom, de nieuwe degustatieruimte op de site in Lot. Ondertussen wil 3 Fonteinen verder innoveren door zoveel mogelijk ingrediënten voor de buren in eigen streek te kweken.

Een doordeweekse middag in de Lambik-O-droom in de Beerselse deelgemeente Lot. In de degustatieruimte van 3 Fonteinen proeven enkele toeristen de bieren van 3 Fonteinen. De voertaal is Engels, maar behalve Engelsen hebben die dag ook Zuid-Amerikanen een halte in Beersel aangestipt. “Bierliefhebbers uit de hele wereld kennen 3 Fonteinen”, glundert salesverantwoordelijke Gaëtan Claes. “De mensen vinden vanzelf de weg naar hier. Ze willen weten hoe dat bier dat ze zo lekker vinden nu eigenlijk gemaakt wordt. ‘Craft beer’ is tegenwoordig een hippe naam in het wereldje, maar eigenlijk waren 3 Fonteinen en andere lambiekbrouwerijen in de buurt daar al veel langer mee bezig.”

4 Brouwerij 3 Fonteinen streekproduct Oude Kriek
Mozkito Brouwerij 3 Fonteinen streekproduct Oude Kriek

Erkenning

Lang voor 3 Fonteinen in Lot de bieren liet rijpen, was Gaston Debelder in het centrum van Beersel al ‘guis’ en ‘kreek’ aan het maken. Zoon Armand volgde hem op en met de hulp van investeerders professionaliseerde hij 3 Fonteinen enkele jaren geleden. Vandaag is Armand niet zo vaak meer te zien in Beersel. “We rekenen wel nog altijd op zijn advies”, verzekert Gaëtan. “Als hij hier binnenstapt, herkennen de bezoekers hem meteen. Hij wordt zelfs onthaald als een rockster. Dan deelt hij handtekeningen uit en gaat hij op de foto. Het zegt wel iets over de erkenning die hij krijgt.”

Als Armand Debelder hier binnenstapt, herkennen de bezoekers hem meteen. Hij wordt zelfs onthaald als een rockster. Dan deelt hij handtekeningen uit en gaat hij op de foto

Salesverantwoordelijke Gaëtan Claes
4 De tonnenzaal van 3 Fonteinen in Lot waar de geuze en kriek rust.
Mozkito De tonnenzaal van 3 Fonteinen in Lot waar de geuze en kriek rust.

Schaarbeekse kersen

De Oude Kriek van 3 Fonteinen is een van die bieren waarmee Armand de brouwerij op de kaart heeft gezet. “We produceren die kriek nog altijd onder dezelfde strenge kwaliteitseisen”, gaat Gaëtan verder. “We voegen handgeplukte krieken aan jonge lambiek toe. Tegenwoordig kopen we die aan in Oost-Europa, maar we willen vooral Schaarbeekse krieken gebruiken. Vroeger was dat de perfecte variëteit om een kriek mee te maken, maar de soort is hier jammer genoeg verdwenen.”

Het is van belang dat die krieken met de hand geplukt worden. Niet alle krieken aan een boom zijn op hetzelfde moment rijp

Salesverantwoordelijke Gaëtan Claes

Maar 3 Fonteinen is erop gebrand die echte Schaarbeekse krieken weer te kunnen gebruiken. “We hebben een tijdje geleden een oproep gelanceerd. Zo mochten we bij zeventig families in de buurt krieken plukken. Soms gaat het maar om een paar bomen in een tuin, maar alle beetjes helpen. Er is zelfs één locatie waar we met alle werknemers een paar weken zoet zijn met plukken. Het is namelijk van belang dat die krieken met de hand geplukt worden. Niet alle krieken aan een boom zijn op hetzelfde moment rijp. Boven in de kruin schijnt er veel meer zon op dan beneden. En dus kan je niet alles in één keer oogsten, want dan verlies je smaak. Voorlopig brengen we die Schaarbeekse Oude Kriek uit in een heel beperkt oplage omdat we weinig Schaarbeekse krieken hebben, maar we dromen ervan ooit weer te kunnen overschakelen. De eerste stappen zijn gezet, maar de weg is nog lang”, besluit Claes.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.

4 In deze tanks van 3 Fonteinen in de opslagplaats in Lot rust de kriek.
Mozkito In deze tanks van 3 Fonteinen in de opslagplaats in Lot rust de kriek.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer