2 Noureddine Cheikhini tijdens het assisenproces.
BELGA Noureddine Cheikhini tijdens het assisenproces.

Veel onbegrip bij agenten en familie over vrijlating moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen

Er is veel emotie en onbegrip bij agenten over de volledige vrijlating van een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen. Dat zegt Carlo Medo, voorzitter van de neutrale politievakbond NSPV. Of er protestacties komen, moet de volgende dagen blijken. 

De Luikse strafuitvoeringsrechtbank besliste vrijdag dat Nourredine Cheikhni (41), een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, van zijn enkelband wordt verlost. Cheikhni werd veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord, eind 2007, op de politieagente. Hij zat 10 jaar in de cel, maar is nu de eerste van de drie veroordeelde gangsters die volledig vrij is.

De vrijlating roept bij agenten veel emoties op, aldus Medo. "Kitty is een symbool voor elke agent die op straat loopt om de maatschappij te dienen. Dat leeft heel sterk onder het politiepersoneel". De politievakbond roept al jaren op om geweld op agenten strenger te bestraffen. "De regelgeving daarvoor bestaat, maar de rechtspraak volgt onvoldoende", vindt de vakbondsman. 

De maatschappij moet geweld op mensen met een maatschappelijke functie afkeuren, meent Medo. "En dat geldt niet alleen voor politiemensen, maar ook voor geweld op bijvoorbeeld buschauffeurs of onderwijzers".
De bekendmaking vorig jaar dat Cheikhni de cel mocht verlaten en onder elektronisch toezicht werd geplaatst, leidde toen tot protestacties van de politie aan gerechtsgebouwen. Of er ook nu protestacties volgen, moet de volgende dagen blijken, klinkt het bij de politievakbond.

Reactie vader van Kitty: “Je kan niet in beroep gaan tegenover een strafuitvoeringsrechtbank niet in beroep gaan. Je moet er je bij neerleggen. Maar het is wel enorm spijtig dat men criminelen dertig jaar geeft als je dan weet dat ze sowieso binnen tien of elf jaar volledig vrij zijn. Dat is voor heel veel mensen een zware klap. Eigenlijk is het leven van hun dochter of van hun partner dan maar tien jaar waard.”

2 Kitty Van Nieuwenhuysen.
Photo News Kitty Van Nieuwenhuysen.

85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bob Boomer

    Ik vraag me af of justitie nog wel begrijpt wat ze aanricht. De politie snapt het niet, de ouders en slachtoffers niet, en de meeste burgers ook al niet. Er zit dus iets grondig fout !

  • Ronald Van Ee

    alleen bij de politie ? ik heb zo´n vermoeden zowat bij heel de bevolking en familie en vrienden ! zijn dat die groot geleerden die zoiets beslissen ? weten die nog wel wat een straf is en een misdaad en moord ? en die grote geleerde ministers die wetten maken dat dit mogelijk is waar zijn ze met bezig ? terwijl er in Thailand en andere landen voor het bezit van drugs gewoonweg doodstraf op staat en dan ook werkelijk doodstraf is en in het openbaar als voorbeeld worden geëxecuteerd !

Lees meer