Burgemeester Bert Ceulemans en Julius Wuyts
RV Burgemeester Bert Ceulemans en Julius Wuyts

Weerstation van Julius Wuyts is warmste plek van het land

Gepensioneerde waarnemer noteerde 41,8 graden

41,8 graden Celcius. Die temperatuur noteerde Julius Wuyts afgelopen donderdag in zijn weerstation, dat aan de gemeentelijke basisschool De Puzzel, gelegen aan de De Bruynlaan in Begijnendijk staat. Toen hij vrijdag ging checken wat de hoogste temperatuur was, geloofde hij zijn ogen niet. “We hadden letterlijk en figuurlijk de warmste gemeente van het België”, klinkt het bij het gemeentebestuur.

Julius Wuyts is al sinds 2005 weerman. Dagelijks geeft hij de resultaten door aan het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

“Het klimatologisch waarnemingsnetwerk telt ongeveer 200 weerstations, verdeeld over het hele land”, klinkt het daar. “Het netwerk bestaat uit waarnemers gerekruteerd door het KMI en vertegenwoordigers van diverse maatschappijen. De meeste waarnemers zijn gepensioneerde liefhebbers van de meteorologie die in weer en wind hun waarnemingen op een nauwgezette manier noteren.”

Zo ook Julius Wuyts uit Begijnendijk. “Elke morgen omstreeks 8 uur wordt de hoeveelheid water gemeten die de voorbije 24 uur is gevallen in de pluviometer van het KMI”, luidt het. 

“In de helft van de stations worden ook de extreme luchttemperaturen genoteerd door het aflezen van de maxima en minima op de thermometers in een gestandaardiseerde weerhut. Deze metingen worden in de loop van de dag verder aangevuld, afhankelijk van de beschikbaarheid van de waarnemer.”

Bijkomende observaties

Julius doet ook bijkomende observaties zoals nachtminimum op het gazon, de verdeling van de regen gedurende de dag, mistvorming, de sneeuwhoogte of de passage van een onweer. Hij is er echt veel mee bezig. Dat hij de kans had om de warmste temperatuur die ooit in ons land gemeten werd op te tekenen, zal hij nooit vergeten.

Burgemeester Bert Ceulemans (Samen) bracht het weerstation zopas een bezoek om met eigen ogen te kunnen zien waar de warmste temperatuur van het land werd opgetekend.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer