2 Jean Vandenberg in actie in zijn kapperszaak.
RV Jean Vandenberg in actie in zijn kapperszaak.

“Hij was voor mij een echte vaderfiguur”

Broer van burgemeester Hans Vandenberg (CD&V) overleden

Herenkapper Jean Vandenberg is afgelopen woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Jean was de oudere broer van huidig burgemeester Hans Vandenberg (55). “Hij was, door het leeftijdsverschil, voor mij een echte vaderfiguur”, zegt de burgemeester. Hij schakelt, uit respect, zijn verkiezingscampagne in een lagere versnelling.

“Iedereen in het dorp kende Jean”, vertelt Hans. “Van overal kwamen ze naar zijn kapsalon. Niet alleen uit Bekkevoort maar ook uit Glabbeek, Tielt-Winge... Jarenlang was hij de enige kapper in het dorp. Hij werkte ook zeven dagen op zeven. Dat heeft hij gedaan tot op hoge leeftijd.”

Het had niet veel gescheeld of Jean had een compleet andere carrière gehad. “Hij stond op het punt om in de jaren vijftig profwielrenner te worden”, weet Hans. “Hij koerste en, in zijn jonge jaren, won hij echt alles. De ploegen wilden hem binnenhalen maar hij koos voor zijn kapperszaak. In die tijd was het niet zo evident om voor je sport te kiezen.”

‘Jean van Boer’ was de oudste van zeven kinderen in het gezin Vandenberg. “Ik ben de jongste”, voegt Hans eraan toe. “Doordat vader overleden is toen ik vijf jaar was, was Jean voor mij een echte vaderfiguur. Hij heeft me veel levenswijsheid bijgebracht. Zowel in mijn professionele als mijn politieke loopbaan. Woorden als respect, overleg, nooit opgeven en luisteren naar de mensen maar ook af en toe genieten van de kleine dingen zullen altijd inspirerend blijven voor mij. Het gaat je goed daarboven...” 

2 BEKKEVOORT - burgemeester Hans Vandenberg
Bollen BEKKEVOORT - burgemeester Hans Vandenberg

Zelf was Jean niet politiek actief. “Hij steunde mijn carrière wel vanop de zijlijn.”

Jean was zwaar ziek. “Hij heeft wekenlang gestreden om opnieuw bij zijn gezin te kunnen zijn”, schrijft Hans op Facebook. “Dat leek ook te lukken maar het draaide uiteindelijk anders uit, totaal onverwacht.”

Bij de verkiezingen van 26 mei staat Hans Vandenberg op de 18de plaats voor het Vlaams Parlement. “Uit respect zetten we de verkiezingscampagne in een lagere versnelling”, aldus Vandenberg. “Ik had vanavond een aantal bezoeken aan festiviteiten gepland maar die ga ik niet doen. Familie komt uiteindelijk op de eerste plaats.”

De uitvaartplechtigheid vindt donderdag 2 mei plaats om 9.30 uur in de Sint-Pieterskerk van Bekkevoort.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer