Schepen Benny Reviers en gedeputeerde Bart Nevens bij de holle weg in Molenbeek-Wersbeek.
Tom Van de Weyer Schepen Benny Reviers en gedeputeerde Bart Nevens bij de holle weg in Molenbeek-Wersbeek.

Bekkevoort verwelkomt wilde bijen in zijn holle wegen

De gemeente Bekkevoort maakt zes holle wegen open om het solitaire bijen naar hun zin te maken. “Dat komt zowel de fruitteelt als de biodiversiteit ten goede”, klinkt het.

Bekkevoort heeft in totaal 15 kilometer aan holle wegen en bovendien een grote bloemenvariatie. Dat maakt de gemeente bijzonder gastvrij voor wilde bijen. Er leven dan ook 101 soorten van de ruim 300 die voorkomen. Twee jaar geleden werd de vierbandgroefbij weer gespot, die sinds 1953 niet meer was gezien in Vlaanderen.

“De voorbije drie jaar hebben we telkens 5.000 euro gegeven aan Regionaal Landschap Hageland-Noord om zes van onze holle wegen en houtkanten open te maken. Zo blijven ze aantrekkelijk als onderkomen voor wilde bijen”, zegt schepen van Milieu Benny Reviers (sp.a). “We hebben de holle wegen opgenomen in een inventaris en onze groenarbeiders opgeleid voor het onderhoud.”

Achter de kerk van Molenbeek-Wersbeek werden enkele bomen gekapt, zodat er meer zon valt op de talud in ijzerzandsteen, waar het wemelt van de wilde bijen.

Niet toevallig liggen die holle wegen tegen fruitboomgaarden aan. “Solitaire bijen zijn uitstekende bestuivers voor de fruitteelt, veel beter dan honingbijen”, zegt Wim Boonen van Regionaal Landschap. “In de plantages van dertig telers in de streek hebben we daarenboven zo’n 1.200 bijenblokken gezet, dat zijn kleine onderkomens. Samen met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling plaatsen we grote bijenhotels in diverse gemeenten.”

“Vroeger zetten we pesticiden in om het fruit te beschermen, maar we moeten terug naar de oude middelen en dit soort investeringen doen op langere termijn”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer