Het voormalige vredegerecht aan de Grotesteenweg 13 in Berchem
AG VESPA Het voormalige vredegerecht aan de Grotesteenweg 13 in Berchem

Stad zoekt uitbater voor oud-vredegerecht in Berchem

De stad Antwerpen lanceert een oproep voor de tijdelijke invulling van het voormalige vredegerecht aan de Grotesteenweg 13 in Berchem. In afwachting van een definitieve herbestemming voor het gebouw wordt een voorlopige uitbater gezocht voor minimaal één jaar.

Het pand aan de Grotesteenweg in Berchem kent een rijke geschiedenis. In 1898 werd het gebouw op vraag van jeneverstoker Jules Meeûs opgetrokken naar een ontwerp van architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken. De structuur bestond uit twee volgens spiegelbeeld gekoppelde hotels met een inkomportaal langs de zijgevel. De latere eigenaar liet binnenin bijkomend muurschilderingen aanbrengen met taferelen uit de geschiedenis van Berchem.

Het linkerpand werd in 1926 gesloopt voor de bouw van een handelspand en een appartementsgebouw met bioscoop. Het overblijvende hotel werd in 1930 aangekocht door de gemeente Berchem, die er haar gemeentelijke administratie in onderbracht. Van 1950 tot 2016 was hier het vredegerecht van het achtste kanton van Antwerpen gevestigd. Sindsdien staat het pand leeg.

Om het gebouw een waardige invulling te geven in afwachting van een definitieve herbestemming, zoekt de stad nu een tijdelijke uitbater. Voor de invulling zijn diverse functies mogelijk: bijvoorbeeld horeca, kantoorruimte, handel, recreatie ... . Louter als woning mag het pand niet gebruikt worden.

Kandidaten kunnen onder gesloten omslag een bod uitbrengen, en dit tot vrijdag 23 augustus om 14 uur. Meer informatie over de oproep staat op www.agvespa.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer