Straten naar kerstmarkt afgesloten

STAD ZET EXTRA POLITIE EN ZWAARBEWAPENDE MILITAIREN IN

Veel politie en veel zwaar bewapende militairen. Alle straten die naar het hart van de kerstmarkt leiden, zijn zo goed of zo kwaad mogelijk afgesloten. De kerstmarkt van 2016 lijkt opnieuw op die van 2015. De jenever en de gluhwein smaken in ieder geval hetzelfde.

Wie op de kerstmarkt rondwandelt kan niet naast de opvallende aanwezigheid van politie en militairen kijken. En dan zijn er behalve hen ook nog heel wat eenheden die in burger rondlopen om de boel in het hoog te houden. De politie heeft enkele maatregelen licht bijgestuurd, maar er werden geen drastische maatregelen genomen. "We doen alles wat we kunnen, maar we kunnen niets uitsluiten. We hebben heel veel scenario's al op voorhand uitgetekend. We hebben vandaag vooral bekeken of we die moesten bijsturen, nu zullen er extra bloembakken, breughelbakken en nadarhekken worden geplaatst. Een combi zal dwars geparkeerd staan om de weg te blokkeren. We finetunen wat er al in voegen was," vertelt woordvoerder, Wouter Bruyns.

Eén van die maatregelen zijn de inspecteurs in de Hades-actie. "Met het eindejaar hebben wij de Hades-actie lopen tegen gewelddadige criminaliteit. Die politiemacht kunnen we, wanneer nodig, onmiddellijk inzetten. Zoals maandagavond ook gebeurd is, dan heb je onmiddellijk een verdubbeling van de politie ter plaatse. Daarom worden er ook geen agenten uit verlof of dergelijke opgeroepen." Ook de opstelling van de kerstmarkt zou in ons voordeel kunnen spelen. Omdat de kerstmarkt wat verspreid ligt en niet op één langgerekte boulevard, is een gelijkaardig scenario zoals Nice of Berlijn moeilijk te realiseren. "Dat neemt niet weg dat er natuurlijk ook andere manieren zijn, maar we spelen nu vooral in op de actualiteit."

Business as usual

Voor de standhouders is het alvast business as usual want ook vorig jaar kregen ze met de verscherpte maatregelen te maken na de aanslagen in Parijs. "We zijn het ondertussen gewoon. Vandaag is zelfs een goede weekdag. De toeristen laten het voorlopig niet aan hun hart komen," vertelt Cyriel, die een chocoladekraam heeft staan op de kerstmarkt. "Onder de collega's wordt er wel over gesproken, je bent sowieso een wat ongerust. We hopen dat het hier nooit zal gebeuren. Er zijn ook uitbaters van buiten de stad, die hier op hotel zitten. Zij vrezen voor hun omzet als de opkomst tegenvalt."Janne en Joke, twee vriendinnen, waren niet helemaal gerust. "Maar we gaan daarom niet thuisblijven. Het kan hier ook gebeuren, maar als je dan kijkt naar alle politie en militairen, dan voel je je wel veilig. Ik heb vertrouwen in de veiligheidsmensen."

"Veilig gevoel"

Loes (69) en Harry (84) uit Breda zakten vandaag speciaal voor de kerstmarkt af naar Antwerpen. "Het is hier ongelofelijk mooi en ordelijk. We staan wel versteld van de politie en de militairen hier aanwezig. Het geeft onmiddellijk een veilig gevoel," zegt Loes. "Wij laten ons niet tegenhouden, integendeel zelfs. Er kan altijd iets gebeuren, maar dat hoeft de pret niet te vergallen," benadrukt Harry. Enkele Antwerpse tieners denken toch anders.

"Wij lopen gewoon door naar de kaaien. Van thuis mochten we niet op de kerstmarkt blijven hangen. Ik voel me hier niet op mijn gemak," vertelt Chayenne (13).

4 Een politiecombi blokeert de toegang naar de kerstmarkt.
Laenen Een politiecombi blokeert de toegang naar de kerstmarkt.
4 Gewapende militairen en legerwagens moet het veiligheidsgevoel aanwakkeren.
Laenen Gewapende militairen en legerwagens moet het veiligheidsgevoel aanwakkeren.
4 De meeste mensen laten al de veiligheidsmaatregelen niet aan hun hart komen.
Laenen De meeste mensen laten al de veiligheidsmaatregelen niet aan hun hart komen.
4 Bezoekers Geert en Jorrit genieten, ondanks de maatregelen, nog even hard van een glaasje jenever.
Laenen Bezoekers Geert en Jorrit genieten, ondanks de maatregelen, nog even hard van een glaasje jenever.

Lees meer