Als het van Valery Kondratyev afhangt verhuist de telefooncollectie van Michel van den Brande naar Sint Petersburg
Alfons Schryvers Als het van Valery Kondratyev afhangt verhuist de telefooncollectie van Michel van den Brande naar Sint Petersburg

Unieke telefooncollectie van Antwerpenaar lokt interesse van Russisch museum

De kans bestaat dat de unieke telefooncollectie van Berendrechtenaar Michel Van den Brande in Rusland belandt. Het telefoonmuseum van Sint-Petersburg toont grote interesse in de collectie nadat Valery Kondratyev, die bij elektronicaconcern Siemens een hoge functie uitoefende, een bezoek bracht aan aan de unieke verzameling. 

Hij schrok van de omvang van de verzameling, nam verschillende foto’s en regelde prompt een afspraak met het museum in St. Petersburg. Michel gaat volgende week naar Sint Petersburg met de volledige inhoud van zijn verzameling op een USB-stickje. “Er is daar duidelijk meer belangstelling voor mijn verzameling dan in eigen land”, zegt Michel die hoopt dat er voor het eind van dit jaar een oplossing uit de bus komt. 

Een groot gedeelte van de verkoopprijs gaat Michel alvast schenken aan een goed doel. Als werknemer bij RTT, het latere Belgacom en huidige Proximus, raakte Michel van den Brande gefascineerd door telefoons. Hij bouwde, in meer dan veertig jaar, een collectie uit met zeldzame telefoons en alles wat te maken heeft met telefonie. Zijn oudste voorwerpen zijn een telefoon uit 1885 en een telefooncentrale uit 1920. Daarnaast bezit hij een reeks eerste houten toestellen, bakelieten toestellen, veldposten, semafoons, telegrafietoestellen, binnenhuiscentrales en zelfs meeluistertoestellen. Zijn collectie bestaat intussen uit meer dan 1.600 stuks. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer