Gansrijden is een oeroud spel dat alleen nog in de polderdorpen te zien is.
Alfons Schryvers Gansrijden is een oeroud spel dat alleen nog in de polderdorpen te zien is.

Zin in een brok onvervalste folklore? Kom dan dit weekend naar het gansrijden in de Antwerpse polderdorpen

Liefhebbers van een brok authentieke folklore zakken dit weekend best af naar de Antwerpse polderdorpen. Zaterdag komen de gansrijders in actie op de Botermarkt in Zandvliet en op de Solftplaats in Berendrecht. Zondag palmen de Stabroekse ruiters de Dorpsstraat in.

Het gansrijden is een eeuwenoude traditie. Ze wordt nog druk beoefend in de Antwerpse polderdorpen Zandvliet, Berendrecht, Lillo, Stabroek, Ekeren en Hoevenen. 

Wachtlijst

Vooral de laatste twintig jaar is een ware heropleving aan de gang. De meeste gansrijdersverenigingen hebben zelfs wachtlijsten werken omdat er elk jaar maar dertig gansrijders aan de wedstrijd mogen deelnemen. In Stabroek is de wachtlijst al opgelopen tot meer dan 35 ruiters. 

De spelregels van het gansrijden zijn meer dan honderd jaar oud. De ruiters moeten, in uniform en te paard, beurtelings onder de galg doorrijden en proberen de gans te onthoofden. Zij mogen slechts met één hand trekken en hun paard mag niet stilstaan noch stappen. Tijdens het spel is er steeds een ‘doktoor’ met zijn verpleegsters aanwezig om eventuele gevallen ruiters terug op te knappen met het nodige verband en een goede borrel. Ook is er een ‘agent’ aanwezig die de ruiters en de toeschouwers moet beboeten als er iets verkeerds gebeurt. 

Koning en Keizer

Diegene die de kop kan afrukken wordt de Koning voor één jaar van zijn maatschappij. Tijdens het Keizerschap komen de koningen van de laatste 3 jaar van ieder dorp bijeen om voor de Keizerstitel te strijden. Het Keizerschap wordt dit jaar verreden op zondag 7 april in Zandvliet, het dorp van de uittredende Keizer.

In Berendrecht strijden zaterdag 2 maart de ruiters van de Lollemannen voor de koningskroon. Op hetzelfde ogenblik komen in Zandvliet de veteranen van Vermaak na Arbeid in actie. 

Zondag 3 maart verzamelen de leden van de Nieuwe Gans Berendrecht om uit te zoeken wie hun nieuwe koning zal worden. In Zandvliet is het dan ook de beurt aan de Jonge Ruiters en tegelijkertijd strijden in het centrum van Stabroek strijden de Stabroekse Gansrijders voor de hoogste eer. 

Voor het gansrijden trekt een stoet door het dorp en worden enkele cafés bezocht. Tijdens het spel zorgt een gelegenheidsorkest voor sfeer uit vervlogen dagen. 

Galg

Het eigenlijke spel start overal omstreeks 15 uur. In Berendrecht staat de galg opgesteld op de Solftplaats, in Zandvliet op de Botermarkt. In Stabroek komen de ruiters in actie in de Dorpstraat. Het gansrijden kan uitlopen tot een flink stuk na 18 uur. 

Zondag is het centrum van Stabroek volledig autovrij tot na afloop van het gansrijden. Zowel voor de voertuigen als het openbaar vervoer is een omleiding voorzien.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer