Van links naar rechts: Krista Boven en Ilse Plessers van het Regionaal Landschap Lage Kempen, Michel Aerts van Wildbeheereenheid De Grote Beek, gedeputeerde Bert Lambrechts en jager-imker Theo Jansen.
RV Van links naar rechts: Krista Boven en Ilse Plessers van het Regionaal Landschap Lage Kempen, Michel Aerts van Wildbeheereenheid De Grote Beek, gedeputeerde Bert Lambrechts en jager-imker Theo Jansen.

237 hectare Limburgse grond ingezaaid voor bloemrijke weiden

In totaal werd er dit jaar 237 hectare aan Limburgse grond ingezaaid met zaadmengsels voor bloemrijke akkers en weiden.  “Zo geven kunnen we de biodiversiteit in de streek een duwtje in de rug”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Bert Lambrechts (N-VA).

De laatste vier jaar groeide de oppervlakte aan ingezaaide percelen met meer dan de helft. En dat is een goede zaak voor de natuur. De bloemen en kruiden in de bloemenakkers trekken veel vlinders, bijen en hommels aan die zich te goed kunnen doen aan stuifmeel en nectar. Vogels kunnen dan weer profiteren van het aanbod aan zaden en de insecten. De muizen die schuilen in de akkers, zijn een traktatie voor roofvogels en de bloemenrijke velden vormen een broedplaats voor tal van soorten, zoals de patrijs. Kleine zoogdieren en zelfs reeën kunnen hun kostje verzamelen in de akkers.

Jager

Het was jager-imker Theo Janssens van de Wildbeheereenheid ‘De Grote Beek’ die de eer kreeg om in Beringen twee hectare akker in te zaaien. Zo toont hij in naam van de jagers dat zij mee willen helpen aan het vergroten van de biodiversiteit. In totaal zijn er 7 soorten mengsels die worden verkocht. Alle info over deze actie en zaaitips kan je raadplegen via: www.limburgzaait.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer