Het nieuwe stadhuis van Beringen.
Stad Beringen Het nieuwe stadhuis van Beringen.

Bouwproject stadhuis Beringen loopt minstens vijf maanden vertraging op

De bouw van het grote project rond het nieuwe stadhuis in het centrum van Beringen loopt een vertraging van vijf maanden op. Niet de werken aan het stadhuis zelf, maar het private gedeelte zijn stilgelegd. Oorzaak daarvan is een beslissing van het Grondwettelijk Hof dat een eerdere versoepeling van de vergunningsaanvraag terugschroefde.

Ongeveer een jaar geleden startte de bouw van een groot project: een nieuw stadhuis met ondergrondse parking, private woonontwikkeling en aanleg van publieke ruimte in het centrum van Beringen. Na het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad en de private woonontwikkeling in 2007 werd beslist dat er een deel van de procedure mocht worden overgeslagen: er moest niet eerst een omgevingsvergunning aangevraagd worden om te verkavelen maar er werd onmiddellijk een vergunning verleend om de bouw te starten. Het Grondwettelijk Hof blijkt die beslissing nu echter te hebben hebben vernietigd in een arrest. Er zal toch eerst een verkavelingsvergunning moeten aangevraagd worden, een procedure gemiddeld een vijftal maanden duurt.

Reden onbekend

Waarop het Hof zich baseert of wie geprotesteerd heeft, is niet duidelijk, maar burgemeester Thomas Vints (CD&V) is niet te spreken over het feit dat de vergunning daardoor wordt aangetast. “Het doorlopen van een vergunningstraject voor een verkaveling neemt al snel een vijftal maanden in beslag”, vertelt burgemeester Vints. “Tijdens het vergunningstraject kan de ontwikkelaar immers niet verder werken aan het private gedeelte. Het publieke gedeelte kan wel worden verdergezet. Alle partijen hebben echter beloofd de impact tot een minimum te beperken.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer