3 De Vega Frick
RV De Vega Frick

De smaak zou niet verschillen, de calorieën wel... Krijgt u al trek in de vegetarische curryworst?

Woensdagmiddag lanceerde de Beringse start-up Flexitarian Bastards de eerste vegetarische curryworst. Volgens de makers is de smaak van deze ‘Vega Frick’ hetzelfde als de klassieke ‘frikandel’, maar qua calorieën (van 224 Kcal naar 74 Kcal) is er wel een enorm verschil.

Al jaren vallen vegetariërs in de frituur terug op snacks zoals een loempia, een bamischijf of een kaaskroket. Nu krijgen ze eindelijk hun eigen volwaardige vegetarische frikandel: de Vega Frick. “We organiseerden recent een blind tasting voor ervaren frituristen en de resultaten waren verbluffend. Zelfs deze zeer deskundige vakmensen konden qua smaak geen onderscheid maken tussen onze Vega Frick en een klassieke frikandel”, beweert medeoprichter van de Flexitarian Bastards Steve Bonnyns.

Bjorn Wolfs van frituur Lutselus in Diepenbeek opende deze winter zijn frituur vier weken lang voor veganisten door een aangepast assortiment te voorzien en frietjes te bakken in plantaardige olie. “Mensen stonden tot buiten aan te schuiven, dit hadden ze nog nooit gezien. Ik ben er dus van overtuigd dat er een groot publiek is voor deze vegetarische frikandel.”

3 Lieven Van Gils sprak bij de lancering van de Vega Frick met enkele 'tafelgasten' over de nieuwe snack. Onder hen friturist Bjorn Wolfs (rechts aan tafel).
Birger Vandael Lieven Van Gils sprak bij de lancering van de Vega Frick met enkele 'tafelgasten' over de nieuwe snack. Onder hen friturist Bjorn Wolfs (rechts aan tafel).

Heel gamma

De makers gebruiken voor de Vega Frick een vetvervanger die bestaat uit plantaardige vezels. Dankzij een kruidensamenstelling gelijkaardig aan die van de gewone curryworst wordt de smaak van het origineel benaderd, alleen is alles 100% vegetarisch.

Naast een stevige verlaging van het aantal calorieën bevat de Vega Frick ook slechts 0,5 gram plantaardig vet per 100 gram ten opzichte van 18 gram dierlijk vet bij een klassieke frikandel. De lancering van de Vega Frick is de start van een heel gamma frituursnacks. Op korte termijn volgt ook nog een veggie alternatief voor de traditionele hamburger en populaire Cervela. In eerste instantie mikt de start-up op frituristen, maar ook met de retailsector werden reeds contacten gelegd. 

3 De Vega Frick
RV De Vega Frick

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • PIETER ROGIERS

    Het moet er uit zien als vlees en het moet smaken naar vlees, maar het mag geen vlees zijn ...

  • Bernard Aelvoet

    Plantaardig vet. De prijs omhoog en een gewone frikadel in uw ziel spelen. Als de specialisten het al niet kunnen onderscheiden, wie dan wel? Gebeurde al met zo veel producten.

Lees meer