Wolvin Naya
Natuurpunt Wolvin Naya

Dreigberichten voor wolvin Naya: “Als het moet, treffen wij als jagers zelf maatregelen. We zijn het kots-kotsbeu”

“Als de zaak niet opgelost wordt, dan treffen wij als jagers zelf maatregelen. We zijn de zaken kots-kotsbeu.” Zo klinkt het in een voicemailbericht aan het adres van Welkom Wolf, waar onze redactie de hand op kon leggen. Volgens die laatste vereniging kregen ze zo al meerdere dreigberichten. De verdwijning van wolvin Naya is volgens hen dan ook het werk van jagers, een wijzende vinger die de Hubertus Vereniging Vlaanderen niet zomaar pikt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De verdwijning van Naya en haar welpen verhit dezer dagen de gemoederen in Noord-Limburg. Nadat Sil Janssen van Natuurhulpcentrum Opglabbeek al het vermoeden uitsprak dat ze doodgeschoten werd door jagers, volgt nu ook Welkom Wolf. Die vereniging beweert dat zowel de brievenbus als voicemail overloopt van de dreigberichten, afkomstig van jagers.

Onze redactie kon de hand leggen op zo’n dreigbericht, dat als volgt gaat: ‘Goeiemorgen, het is om te melden: we hebben weer problemen gehad met de wolf. We hebben daar beelden van en alles. Als de zaak niet opgelost wordt, dan gaan wij als jagers de maatregelen zelf treffen. Begrijp goed wat we zeggen. We treffen zelf maatregelen. We zijn de zaken kots-kotsbeu.’

Pas volgende week volgt een officiële communicatie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), maar voor Landschap vzw, de vereniging achter Welkom Wolf, is het duidelijk. Naya is dood, net als haar welpen. En de vinger, die wijst naar de jagers. “We kunnen alvast uitsluiten dat Naya gestorven is tijdens de bevalling”, klinkt het. “Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) stelde in mei vast dat wolf August steevast met prooien in dezelfde richting liep. Voorspelbaar gedrag wanneer de wolvin zich teruggetrokken heeft om te bevallen. En August zou niet wekenlang met prooien in dezelfde richting lopen als er geen welpen waren.”

Niet verongelukt of vergiftigd 

Ook de piste dat Naya zou verongelukt zijn in het verkeer wordt uitgesloten. “Een hoogzwangere wolf trekt zich terug in een klein, rustig gebied zonder wegen. Als er één periode is waarin het quasi onmogelijk is dat Naya verongelukt zou zijn in het verkeer, dan is het net de periode waarin ze verdwenen is.” De theorie dat Naya zou vergiftigd zijn, wordt ook gemakkelijk uitgewist. “Dan zou je August zo ver moeten krijgen om vergiftigd lokaas tot bij Naya te dragen zonder er zelf van te eten.”

Volgens de vzw is Naya dus doodgeschoten. “Meer dan waarschijnlijk door een jager die mét vergunning van het Agentschap voor Natuur en Bos op zak toestemming had om onbeperkt het territorium van de wolven te betreden. Zij kunnen in de rustgebieden hun ding doen en er hoeft maar één jager te zijn die zich niet kan bedwingen bij het zien van de wolf.” De vzw wijst ook met een beschuldigende vinger richting overheid, omdat de wolven niet voldoende beschermd zouden zijn geweest.

Bewijzen

Geert Van den Bosch van Hubertus Vereniging Vlaanderen hekelt intussen de manier waarop de jagerij zwart wordt gemaakt en vraagt om materiële bewijzen te leveren. “Jagers hebben van in het begin al actief en constructief meegewerkt met het Agentschap voor Natuur en Bos wat monitoring en begeleiding van de wolf in Vlaanderen betreft. De vereniging benadrukte keer op keer in haar communicatie het unieke en beschermde statuut van het dier en zat samen aan tafel met de overheid voor het opstellen van een Wolvenplan. Dat zijn de feiten. Al de rest zijn roddels en loze beschuldigingen.” 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer