2 De hond was er erg aan toe, maar heeft ondertussen al terug wat kunnen eten.
RV De hond was er erg aan toe, maar heeft ondertussen al terug wat kunnen eten.

Everzwijn valt hond aan in Beringen: kaak verbrijzeld en operatie met schroeven

De everzwijnenplaag in Limburg heeft vrijdagnamiddag tot zware gevolgen geleid in Beringen. Een hond werd er rond 16 uur aangevallen in de Motstraat. De viervoeter hield er zware verwondingen aan over, maar overleefde de aanval.

Het was rond 16 uur dat er een confrontatie ontstond tussen een hond en een everzwijn in Beringen, niet ver van het bos aan de treinsporen. De everzwijn zette zijn slagtanden in de hond, met ernstige gevolgen: een verbrijzelde kaak en veel bloedverlies.

De baasjes brachten de hond met spoed naar de dierenarts, die meteen overging tot een operatie. “De hond was er heel erg aan toe", klinkt het bij de dierenkliniek De Aak. “We hebben dan ook heel wat uren moeten werken om hem er weer bovenop te krijgen. De helft van zijn bovenkaak hebben we helaas moeten verwijderen en we hebben schroeven moeten plaatsen in de onderkaak om die op de juiste plaats te kunnen houden.”

Moordmachine

“Het gebied vermijden of de honden aan de leiband houden, wordt sterk aanbevolen.” Het hondje zit intussen weer bij zijn baasjes en stelt het goed. “Hij heeft al redelijk goed kunnen eten dus we maken vorderingen, maar het beestje is enorm geschrokken.”

2 In Midden-Limburg komen everzwijnen geregeld tot in de achtertuinen.
Marco Mariotti In Midden-Limburg komen everzwijnen geregeld tot in de achtertuinen.

Experts raden aan om honden steeds aan de leiband te houden. “Als je gaat wandelen, blijf dan zéker altijd op het bospad. Wie te ver weggaat van het pad, kan plots op een moeder met haar jongen stoten. Je wil écht niet op zo’n nest uitkomen", zegt Rudi Oyen, van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum. “Een everzwijn die aanvalt, is net een moordmachine. Nee, zelfs een pitbull of rottweiler maken er weinig kans tegen”, klinkt het. “Probeer ervoor te zorgen dat de hond niet gaat blaffen. Stuur hem zeker niet achter het dier aan: hij zou het niet overleven.”

Niet weglopen

Wat je zeker ook niet moet doen, is keihard beginnen weglopen. “Dat kan agressie uitlokken. Bovendien kan een everzwijn veel sneller lopen dan wij, dus je maakt geen schijn van kans. Het beste is stil blijven staan, zelfs als het dier tot vlak bij jou komt. Je laat het rustig rondsnuffelen. Mogelijk is het dier even verbaasd om jou tegen te komen als omgekeerd.”

Wie met kinderen het bos intrekt, maakt best op voorhand afspraken over hoe ze reageren als ze een everzwijn zien. “Probeer kinderen stil te houden. Normaal vallen de dieren niet aan, dus je kalmte bewaren, is al heel wat.”

9mm-pistool

Oogcontact maak je best ook niet. En wat als het toch tot een aanval komt? “Kruip dan zo snel mogelijk een boom in. Vrouwen en kinderen eerst. Breng jezelf in veiligheid. Ga ze zeker niet slaan met takken of iets anders, het zal niet deren. Het zou zelfs niet helpen als een politieagent met een 9mm-pistool op een everzwijn zou schieten. Daarvan krijgen ze wat jeuk en worden ze alleen maar kwader. Om ze uit te schakelen, is zwaarder materiaal nodig.”

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Of everzwijnen worden losgelaten in de natuur of niet, die dieren kweken volop. De jacht op everzwijnen moet intensiever want er is geen natuurlijk roofdier. Liever een wild everzwijn dan een halftam losgelaten beest want juist die laatsten gaan te dicht bij de mensen. En ja, België wordt kleiner en kleiner voor mens en dier gelijk. Helaas.

  • Evelyne JACQUES

    Honden moeten aan de leiband in België. Hou u aan dit reglement en zulke ongelukken gebeuren niet.

Lees meer