Gouverneur Reynders wil meer bomen.
Karolien Coenen Gouverneur Reynders wil meer bomen.

Gouverneur Herman Reynders wil 100.000 bomen voor Limburg: “En waarom geen ‘Groepsaankoop Bomen’ organiseren?”

 “Mijn droom, 100.000 bomen extra in Limburg, is niet gebouwd op een luchtkasteel maar is geïnspireerd door de klimaatproblematiek in het algemeen en door het klimaatplan van het Provinciebestuur Limburg in het bijzonder: bomen, groen en natuur kort bij de mensen brengen”, zegt gouverneur Herman Reynders.

Waarom droomt een gouverneur van 100.000 bomen?

“Dat idee is niet nieuw, in Hasselt deelden wij jaarlijks klimaatbomen (kleine en grote) uit aan de inwoners en dat al op het einde van de jaren ‘90", steekt Reynders van wal. “We moeten opnieuw het groen naar de plaatsen brengen waar de mensen wonen en leven. Dit keer gaat het ons dus niet om bijkomende bossen, maar de woonkernen in steden, gemeenten, buurten en dorpen te vergroenen. En ja, ik  weet dat de lokale besturen (provincie, steden en gemeenten) het financieel niet breed hebben en vandaar dan ook de keuze om vanuit de Stichting LSM (Limburg Sterk Merk) een financiële steun te voorzien. Dergelijk initiatief is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van de Limburgers. De luchtkwaliteit zal hierdoor nog meer verbeteren en daarmee ook de leefkwaliteit in onze provincie. En wie wil er nu niet wonen en werken in een omgeving met hoge levenskwaliteit, met veel bomen en groen? De aantrekkingskracht van onze regio zal - met dit project op kruissnelheid – nog sterker scoren.

Rocker Arno is net zeventig geworden en op zijn nieuwe plaat Santeboutique zingt hij dat we met zijn allen naar de ‘kloten’ gaan. “Het volk is vergeten wat revolte is”. Kan u zich in die uitspraak vinden?

Voor mij persoonlijk was het ook van belang om een positieve actie op te starten rond klimaat. Die discussie wordt al te dikwijls negatief gevoerd… en gepolitiseerd. In plaats van er zoveel over te praten en te debatteren zou men beter echt iets doén. En daarvoor moeten we niet altijd alleen maar naar de overheid kijken. Gewoon een boom planten moet voor de meeste mensen en zeker voor de meeste bedrijven toch wel mogelijk zijn. Ik weiger dan ook te verzinken in een bepaald soort negativisme. Doemdenken is niet aan mij besteed: de wereld is niet naar de vaantjes. En als het dreigt de verkeerde kant op te gaan, moeten we er samen voor zorgen dat dat niet gebeurt.

Een verfrissend antwoord op de verzuchtingen van de klimaatjongeren. Wat vindt u van hen?

De acties van de klimaatjongeren hebben zeker iets in beweging gezet. Iedereen is zich nu bewust van de klimaatproblematiek. In dat opzicht is hun opzet zeker geslaagd. Maar ze moeten zich nu wel bezinnen over de manier waarop ze verder actie gaan voeren. Het gevaar bestaat dat het allemaal te veel wordt, en dat leidt in het slechtste geval zelfs tot een averechts effect. En dat kunnen we nu wel missen.

1.000.000 euro belastinggeld trekt u hiervoor uit. Gaat u hier geen kritiek op krijgen, moet een gouverneur niet boven het politieke gekrakeel staan?

LSM wordt zoals iedereen weet beheerd door de Limburgse politiek, waarbij ik graag nog eens onderlijn dat het voorstel gunstig onthaald werd: ieder lid van het directiecomité steunde voluit dit initiatief.

Uw generatiegenoot Patrick Dewael was er als de kippen bij om uw droom te verwezenlijken, een stadsbos in Tongeren. Voorlopig blijft het in andere steden stil. Hoopt u dat die gaan volgen?

Ik ben er dan ook van overtuigd dat alle Limburgse gemeenten zullen volgen. Velen hebben trouwens al een bomenplan. De kleinere gemeenten kunnen bovendien rekenen op de steun van de provinciale Milieudienst en van het Centrum Duurzaam Groen. Ik hoop vooral dat daarnaast vele bedrijven een inspanning zullen leveren en dat ook het particulier initiatief niet achter blijft. Vele kleintjes maken een groot verschil! En waarom geen “Groepsaankoop Bomen” organiseren? Een suggestie die ik doe naar alle organisaties en ook naar gemeenten. Misschien kunnen ze - zoals nu al gebeurt voor zonnepanelen, elektrische fietsen of energie - een groepsaankoop bomen organiseren opdat het voor de mensen nog eenvoudiger wordt om een boom op hun eigendom te (laten) planten. Limburg vaart er wel bij!

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • RONNY HELSEN

    En overal in Limburg is er een kaalkap bezig !

  • Polutnik Ronald

    Noemt men dit democratie , de Goeverneur wil 100.000 bomen . Dus hij wil die 100.000 bomen en niet het volk . En zo word hier in België alles beslist zonder het volk en dat noemen ze dan een democratisch land !!!!!

Lees meer