2 Burgemeester Alain Yzermans.
Borgerhoff Burgemeester Alain Yzermans.
2 Burgemeester Alain Yzermans.
Borgerhoff Burgemeester Alain Yzermans.

Houthalen-Helchteren versoepelt mondmaskerplicht vanwege hitte

In Houthalen-Helchteren is zaterdag de mondmaskerplicht besproken. “Tijdens het hitteplan met code rood zal er een tijdelijke versoepeling zijn", zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a). “Op minder drukke plaatsen en wanneer ‘social distancing' absoluut gegarandeerd is, mag het masker tijdelijk af.” 

Sinds eind juli waren mondmaskers op het hele grondgebied van Houthalen-Helchteren verplicht. Op die manier antwoordde de gemeente op het stijgend aantal besmettingen binnen de gemeentegrenzen. Die plicht wordt nu dus versoepeld. We kunnen het coronavirus alleen klein krijgen als we allemaal samen inspanningen doen om besmettingen te voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat iedereen de regels opvolgt”, vertelt Yzermans.

Haalbaar blijven

Vanwege het hitte- en ozonplan dat momenteel van kracht is, hebben we bekeken hoe we de maatregelen tijdelijk kunnen aanpassen. We willen immers dat ze haalbaar zijn in deze uitzonderlijke omstandigheden zonder in te boeten aan veiligheid. Samen met alle fractieleiders in de gemeenteraad heeft de gemeentelijke crisiscel vandaag beslist dat mondmaskerplicht blijft bestaan, maar enkele versoepelingen kent.” 

Binnen blijven

“Op rustige plaatsen zonder andere mensen in de onmiddellijke buurt, mag het mondmasker tijdelijk af. De algemene richtlijn zoals beslist door de Nationale Veiligheidsraad over de mondmaskerplicht in winkels en openbare gebouwen blijft van kracht. Vanwege de aanhoudende hitte adviseren alle fractieleiders ook dat mensen met gezondheidsproblemen zoveel mogelijk binnen blijven.”

Lees meer