4 Veel belangstelling in Lommel
BELGA Veel belangstelling in Lommel

Koning Filip bezoekt Poolse begraafplaats in Lommel

Vanmiddag was er hoog bezoek in Lommel. Koning Filip woonde samen met de Poolse president Andrzej Duda en diens echtgenoot een plechtigheid bij op het Pools militair kerkhof. 

Het koningsbezoek vond plaats in het kader van 75 jaar bevrijding. Die bevrijding kwam er nadat ook een Poolse pantserdivisie hielp bij de geallieerden. Op het kerkhof liggen 257 soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden na de oorlog allemaal begraven in Lommel. Daarnaast werd er bij het bezoek ook verwezen naar de honderdste verjaardag van de start van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Polen.

4 Bezoek van de koning aan Lommel
BELGA Bezoek van de koning aan Lommel

Heel wat geïnteresseerden, waaronder een groot aantal mensen van Poolse afkomst, kwamen ter plaatse. Dat maakte dat er veel verkeersdrukte was ter hoogte van de Luikersteenweg. Er was ook veel politie aanwezig om alles in goede banen te leiden. 

4 Veel politiebegeleiding voor het begeleiden van een belangrijke figuur.
Het Laatste Nieuws Veel politiebegeleiding voor het begeleiden van een belangrijke figuur.

Uitzonderlijke moed

De koning legde samen met de Poolse president een krans neer aan het monument. In zijn speech stond hij stil bij de meer dan zes miljoen overleden Polen en de vijf miljoen buitenlanders die op Poolse bodem om het leven kwamen. “Waar mogelijk was bleven uw Poolse landgenoten vechten en toonden ze overal uitzonderlijke moed. Ze namen deel aan de grootste gevechten in het buitenland.” 

De Poolse president nam de tijd om zijn landgenoten de hand te schudden. Morgen reist hij door naar Brussel waar hij een plechtigheid aan het monument voor de Onbekende Soldaat bijwoont.

4 Bezoek van de koning aan Lommel
BELGA Bezoek van de koning aan Lommel

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer