Het kolenspoor door Beringen.
Foto Dalemans Het kolenspoor door Beringen.

Provincie wil het Kolenspoor opnieuw als één pioniersregio ontwikkelen

Het Kolenspoor moet verder worden uitgebouwd tot een innovatief, groen economisch netwerk met ruimte voor ontmoeting. De provincieraad bestudeert nu hoe dat het beste kan. Deze studieopdracht moet eind oktober een duidelijk beeld opleveren. Het onderzoek naar de mobiliteit zit ondertussen op kruissnelheid. 

Het strategisch project het Kolenspoor is een partnerschap tussen de provincie Limburg, As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven. Er is ruimte voor  wonen, werken en recreatie. De meest dynamische sites zijn de vroegere mijnzetels.  Samenwerking tussen de mijngemeentes aan het kolenspoor is er nooit geweest. Dit heeft tot gevolg dat iedereen zijn invulling aan het ‘eigen’ stukje kolenspoor en omgeving geeft. 

Radar van de provincie

Het Kolenspoor staat al langer op de radar van de provincie. Begin 2018 keurden de provincie Limburg en de betrokken gemeentebesturen een toekomstvisie goed voor het strategisch project Kolenspoor. Medio mei 2018 zette de provincieraad het licht op groen voor een bod op het Kolenspoor dat openbaar werd verkocht door de NMBS-holding. Bij het aantreden van het vernieuwde provinciebestuur werd de verdere uitwerking en de realisatie van het Kolenspoor aangeduid als één van de belangrijke hefboomprojecten voor onze Limburgse regio. Intussen werd een studie opgestart om de mobiliteit van het Kolenspoor te bepalen en in kaart te brengen. Woensdag gaf de provincieraad de opdracht een verder toekomstbeeld uit te werken met concrete pilootprojecten.

Mobiliteitsstudie

“Op de eerste plaats moet het Kolenspoor een verbindende functie opnemen. Via de lopende mobiliteitsstudie wordt de mogelijkheid onderzocht om het Kolenspoor  in te schakelen als “de fietssnelweg van de 21e eeuw”. Nu onderzoeken we hoe we de andere kwaliteiten van het Kolenspoor kunnen ontwikkelen. Zo werken we ook aan een topregio van en voor nieuwe economie waarbij bijzondere aandacht gaat naar de ecologische waarde en de creatie van beleving en ontmoetingsplekken voor mensen”, zegt gedeputeerde Inge Moors.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer