Ook een inbraak in school De Wijsneus in Oplinter kan mogelijk aan de bende gelinkt worden.
Bollen Ook een inbraak in school De Wijsneus in Oplinter kan mogelijk aan de bende gelinkt worden.

Twee koppels opgepakt voor ruim 100 inbraken in Vlaamse scholen, vooral in Limburg

De lokale politie van Beringen, Ham en Tessenderlo heeft een dievenbende gevat die in meer dan honderd scholen in heel Vlaanderen heeft ingebroken. Sinds september 2018 werd vooral Limburg geteisterd door de inbrekers. Het gaat om twee koppels en een vijfde kompaan, die telkens met bruut geweld de schoolgebouwen binnendrongen.  

De federale gerechtelijke politie van Limburg had al een onderzoek geopend om zicht te krijgen op de vele inbraken in scholen sinds september vorig jaar.  Door al die informatie samen te brengen met hun eigen onderzoek, wisten de rechercheurs van de lokale politie Beringen, Ham en Tessenderlo intussen een doorbraak te forceren in het dossier. Vijf personen werden gearresteerd. Twee van hen legden al gedeeltelijke bekentenissen af bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Drie verdachten blijven voorlopig in de cel.

Meer dan honderd inbraken

De bende is al zeker verantwoordelijk voor vijf inbraken in scholen in Beringen, twee in Tessenderlo en twee in Ham. Daarnaast kan het gearresteerde drietal worden gelinkt aan talrijke inbraken in scholen in Limburg en zelfs heel Vlaanderen. Uit de meest recente onderzoeksgegevens blijkt dat de verdachten voor meer dan honderd inbraken in scholen in aanmerking komen. 

Directeur

Vrijwel alle diefstallen in scholen in Limburg staat op hun palmares. Het gaat in onze provincie om zowat vijftig feiten. Zo sloegen ze in bijna alle scholen toe in Borgloon en Riemst. Ondermeer de Letterboom in Jesseren en Den Dries in Riemst werden geviseerd na activiteiten waarbij geld in het laatje kwam. In alle gevallen werd er ingebroken in het kantoor van de directeur, waarna daarna het sleuteltje werd gevonden naar de kas. Die werkwijze werd op meerdere locaties zo toegepast. 

Koppeltje

Het aangehouden drietal is een koppel (een 29-jarige man uit Herk-de-Stad en zijn 28-jarige vriendin uit het Vlaams-Brabantse Tienen). De derde verdachte is een 29-jarige man uit Sint-Truiden. De andere twee verdachten zijn een koppel uit Sint-Truiden, die voorlopig niet aangehouden zijn. Het is volgens de politie niet uitgesloten dat er in het verdere onderzoek nog meer arrestaties volgen. De bende zou namelijk in wisselende samenstellingen op pad zijn gegaan.

Computers en geld

De buit bedroeg voornamelijk computers, laptops, tablets, kluizen en hoofdzakelijk cash geld. Verscheidene gestolen goederen konden al gerecupereerd worden bij huiszoekingen. Alle benadeelde scholen zullen in de loop van de volgende weken gecontacteerd worden door de onderzoekers, om hun spullen terug te krijgen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer