2 Mondomio school Balen
RV Mondomio school Balen

Zestig kinderen en tien juffen dreigen dinsdag zonder school te zitten wegens niet genoeg leerlingen

Basisschool Mondomio dreigt de schoolpoorten te moeten sluiten omdat ze niet aan de benodigde 80 leerlingen geraakt. Omdat er nog verschillende asielzoekers worden verwacht, hoopt de school uitstel te krijgen. “Indien Brussel maandag geen uitstel verleent, zijn we genoodzaakt de school dinsdag te sluiten", klinkt het in een mededeling aan de ouders. 

Mondomio is een methodeschool die duurzaam onderwijs wil aanbieden met de focus op ondernemerschap en gebaseerd op de individuele behoeften en noden van leerlingen. Door leerlingen niet te groeperen in leerjaren wil men iedereen op eigen tempo laten werken. Er is geen vast startuur, geen huiswerk en ook de klassieke examens zijn hier niet van toepassing. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor leraren en ouders wil de school de juiste balans vinden en problemen als burn-outs voorkomen. Het idee kwam van directrice Debbie Goudriaan, die als leerkracht teleurgesteld was in het onderwijssysteem.

Rechtbank laat school verhuizen

In een gerenoveerde hoeve in Balen startte de school in september 2018 met zo’n zeventig leerlingen. Helaas kwam de school al snel terecht in de hoek waar de klappen vallen. Enkele buurtbewoners klaagden over hinder en het gemeentebestuur raakte het getouwtrek over vergunningen beu. Ondanks een mars richting gemeentehuis kwam het niet meer goed. In juli besloot de rechtbank van Turnhout dat de school op zoek moest naar een nieuwe locatie.

2 Mondomio school Balen
RV Mondomio school Balen

Vol goede moed ging men op zoek naar een nieuwe locatie en aanvankelijk dacht de school aan een bivakhuis aan de Zwaluwstraat. Op de valreep kwam met het vroegere sociaal huis van Leopoldsburg nog een betere oplossing uit de bus. Eerder deed het gebouw ook al dienst als schoolgebouw van het GO! Er werd door Mondomio een huurcontract voor één jaar afgesloten, met de visie om op termijn via een investeerder het gebouw aan te kopen.

Geen 80 leerlingen

Helaas volgde opnieuw slecht nieuws voor de school. “We moeten op 1 oktober aan 80 leerlingen zitten om gesubsidieerd te blijven. In Balen lag dit aantal op 60, maar dat verschilt per gemeente. Aangezien we momenteel niet aan 80 leerlingen komen, hebben we in Brussel om uitstel gevraagd. Indien hier niet wordt op ingegaan, zijn we genoodzaakt te sluiten", klonk het in het bericht aan de ouders.

“Het is niet haalbaar om een school te organiseren zonder subsidies, want ook loonkosten van de leerkrachten worden niet meer uitbetaald. We hopen op een positieve afloop, maar weten dat de realiteit niet altijd even rooskleurig is.” Maandagavond is er een samenkomst in de school en zal er meer duidelijk zijn omtrent de toekomst. “Aan de regelgeving kunnen wij ook niets veranderen”, klinkt het bij het gemeentebestuur. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ward Verachtert

    Hans: duidelijk dat je geen kennis ter zake hebt. Dit zijn geen voltijdse leerkrachten natuurlijk. Enkel de moeilijke vakken worden in kleine klasjes gegeven. Het is eigenlijk een bijzonder goed uitgedacht systeem en het is zeker de moeite om dit eens wat meer in detail te bestuderen. De onzekerheid tot de laatste week van augustus ivm de locatie van de school, heeft z'n impact gehad op het aantal leerlingen. Dit zal geleidelijk aan wel terug aangroeien.

  • gwendolina dewulf

    10 leraren voor 60 kinderen?

Lees meer