2 Een man gebruikt een laserpen, illustratiebeeld.
Shutterstock Een man gebruikt een laserpen, illustratiebeeld.

Zestiger die F-16-piloot verblindt met laserpen krijgt zes maanden cel met uitstel

Een gepensioneerde Ekselaar krijgt een celstraf van zes maanden met uitstel nadat hij op 17 april 2018 een F-16-piloot van de militaire basis van Kleine-Brogel verblindde met de stralen van zijn laserpen. Naar eigen zeggen was beklaagde naar de sterren aan het kijken, maar al snel bleek dat hij ook wel vond dat de vliegtuigen te laag vlogen en te veel lawaai maakten. “We willen duidelijk maken dat dit soort gedrag extreem gevaarlijk kan zijn”, stelde basiscommandant Jeroen Poesen.

De piloot was op 17 april 2018 rond 22u30 een nachtelijke oefenvlucht aan het uitvoeren, toen er een laserstraal in de cockpit verscheen. De piloot kon zijn “targeting pod” inschakelen, waardoor de exacte gps-coördinaten aan de politie van de zone Kempenland konden worden doorgegeven. 

Men ontdekte al snel dat de man aan de Overpelterbaan in Eksel woonde. Vervolgens kreeg de zestiger de politie aan de deur. 
Die stelde vast dat beklaagde in het bezit was van een laserpen. In principe is dat verboden in ons land, net daarom kocht de man er eentje aan via een Chinese website. “Het was een licht model”, aldus de procureur.

Jupiter

Aanvankelijk opperde beklaagde dat hij eigenlijk de planeet Jupiter wou zien. Hij had de vliegtuigen niet gezien of gehoord, anders zou hij nooit geschenen hebben met de laserpen. De verbalisanten stelden echter vast dat de vliegtuigen wel degelijk te horen waren. “De kans dat je per ongeluk met een laserpen in de cockpit van een vliegtuig schijnt, is zo goed als nul”, stelde de procureur, die de uitleg van beklaagde ongeloofwaardig vond. Hij ging dan ook uit van een gefrustreerde man die gestoord werd bij zijn hobby.

“Bijna hartinfarct”

De advocate van de man verklaarde dat haar cliënt op zijn oude dag in een kringwinkel belandde en zo zijn telescoop kocht. “Hij is niet zo handig met internet dus ging hij in de bibliotheek op zoek naar extra documentatie. Zo kwam hij uit bij de laserpen. Toen hij hoorde dat er zware gevangenisstraffen op de feiten staan, kreeg hij bijna een hartinfarct. Hij heeft niet bewust gericht naar het vliegtuig, het is gewoon een oude man die naar de sterren wou kijken.”

Bij de burgerlijke partij merkte advocaat John Avenel fijntjes op dat beklaagde wel degelijk wist wat hij aan het doen was: “Hij had toch maar mooi een techniek gevonden om zijn lenzen duizenden keren te versterken.” 

Gevaarlijk

“Wat deze man deed, is extreem gevaarlijk”, besloot de procureur. “Door het gebruik van de laserpen had de piloot letsels kunnen oplopen. Zijn carrière had afgelopen kunnen zijn. De F-16 had ook kunnen neerstorten. De feiten zijn bewezen en het opzet is volgens ons ook bewezen. Er staat een gevangenisstraf van 15 tot 20 jaar op deze feiten, maar er zijn verzachtende omstandigheden.”

Ook de basiscommandant van Kleine-Brogel, kolonel-vlieger Jeroen Poesen, woonde enkele weken geleden een zitting in de Hasseltse rechtbank bij. “Door met de laser een tijd lang een cockpit te volgen, ben je écht gevaarlijk bezig”, benadrukte hij. “Zeker als je geen F-16-toestel met schietstoel maar een passagiersvliegtuig aan het verstoren bent.”  De burgerlijk vordering van de Belgische staat van 100 euro werd afgewezen wegens het niet aantonen van een oorzakelijk verband tussen de feiten en eventuele schade. 

2 Basiscommandant Jeroen Poesen
Birger Vandael Basiscommandant Jeroen Poesen

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Plessers

    Op zijn oude dag?En zestiger?Jong gepensioneerd,zeker?Niks anders te doen dan alle dagen iedereen te irriteren?Ga fietsen of vissen en anders,ga nog wat werken,ge zult uw dagen wel vol krijgen,zonder domme dingen te doen,man.

Lees meer