De Hertstraat krijgt in september ANPR-camera’s
Marc Aerts De Hertstraat krijgt in september ANPR-camera’s

Camera’s in de strijd tegen sluipverkeer in Hertstraat: “Boetes voor nummerplaten die niet geregistreerd zijn”

Buren en hun bezoek moeten nummerplaten doorgeven

De Hertstraat krijgt in september ANPR-camera’s om het sluipverkeer tijdens de werken in de Pastorijstraat aan banden te kunnen leggen. Inwoners en hun bezoeken dienen zich op voorhand te registreren, anders wacht een boete. “99 procent van het verkeer dat door onze straat komt, hoeft hier niet te zijn”, aldus een buurman.

De komende twee jaren wordt er in het centrum van Berlaar gewerkt aan de heraanleg van de Pastorijstraat. Starten doet men morgen in de Ballaarweg. Tot juni wordt er daar en in de kerkomgeving gewerkt en blijft doorgaand verkeer mogelijk. Daarna komt de Pastorijstraat zelf aan bod en moet het verkeer een omleiding volgen. Het lokaal bestuur vreest echter dat de Hertstraat het kind van de rekening zal worden tijdens de werken en neemt daarom een maatregel tegen het sluipverkeer. “In september willen we ANPR-camera’s plaatsen in de Hertstraat op het grondgebied van Berlaar. Bedoeling is dat de camera’s registreren welke wagens in de straat rijden en of ze daar effectief thuis horen. Inwoners dienen op voorhand hun nummerplaten door te geven. Registreert de camera een voor hem onbekende nummerplaat, dan mag deze chauffeur een boete verwachten”, zegt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Jan Hendrickx (N-VA).

De aanbesteding voor de camera’s dient nog te gebeuren. De inwoners werden eerder al ingelicht via een infomoment. “We hebben ze daar hun zegje laten doen. Alle mogelijke opties werden besproken: van verkeersdrempels tot enkelrichtingsverkeer. Uiteindelijk kwam het gebruik van camera’s als oplossing uit de bus”, vertelt mobiliteitsambtenaar van Berlaar Bert Schepers. “Hoe het allemaal precies zal verlopen, bijvoorbeeld online of via de gemeentelijke diensten, wordt duidelijk eens de aanbesteding is afgerond. Wel zeker is dat we naast vergunningen voor de bewoners, ook gaan werken met dagvergunningen voor bezoekers. Die moeten niet perse drie dagen op voorhand hun nummerplaat doorgeven. Maar kunnen dit ook een dag later doen.” De camera’s blijven voorlopig alleen staan tijdens de werken. “Mogelijks zetten we ze daarna in op andere locaties”, vult de schepen aan.

Dat de camera’s welgekomen zijn, blijkt uit reacties van de buurtbewoners van de Hertstraat. “99 procent van het verkeer dat door onze straat komt, hoeft hier niet te zijn. Tijdens de spitsuren is het hier niet te doen. Dan doe ik er drie minuten over om met mijn wagen de straat op te rijden”, reageert inwoner van de Hertstraat Geert Packolet. “We krijgen niet alleen te maken met sluipverkeer, maar ook met snelheidsovertreders. Die camera’s mogen er van mij zo snel mogelijk komen.” Zijn buurvrouw Rit Herfs is het eens. “Onze straat is nu al een sluipweg, wat gaat het dan binnen enkele maanden zijn. Dat ze mijn nummerplaat controleren en bezoek zich moet aanmelden, vind ik helemaal niet erg. Als dat de oplossing is voor het probleem, dan ben ik akkoord.”

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dino goossens

    Hoe zit het met de zijstraten zoals Lievenstedestraat ?

  • Marc van Hoof

    Allee nen privee weg in de hertstraat, wat denken die wel!!! Die denken Dat het alleen bij hun druk is in de straat.

Lees meer