Archiefbeeld van archeologische opgravingen, hier op de Grote Markt van Lier.
David Legreve Archiefbeeld van archeologische opgravingen, hier op de Grote Markt van Lier.

IGEMO helpt gemeenten bij archeologische vooronderzoeken

IGEMO heeft een overeenkomst afgesloten met de archeologische studiebureaus BAAC Vlaanderen, GATE en Monument Vandekerckhove. Doel is in eerste instantie een actief erfgoedbeleid te voeren bij haar eigen projectontwikkelingen, maar de streekintercommunale wil die dienstverlening ook uitbreiden naar de tien vennootgemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. 

Zij zullen bestellingen kunnen plaatsen voor het uitvoeren van archeologische bureaustudies, landschappelijk en archeologisch booronderzoek en proefsleuven. Bedoeling is het archeologisch traject zo vroeg mogelijk in het bouwproces te integreren. 

“Zo kan een aanpassing van het projectontwerp een opgraving vermijden en kostenbesparend werken voor de bouwheer. In het andere geval zorgt deze aanpak ervoor dat de nood aan een opgraving sneller duidelijk is, net als de kosten en duur ervan, wat vertraging en onvoorziene kosten vermijdt”, aldus IGEMO.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer