5 De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk.
Wannes Vansina De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk.

Ramen Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk gerestaureerd na waterinsijpeling

Het water loopt niet meer van de muren van de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk in Walem. De kapotte glasramen werden gerenoveerd. Kostprijs: 180.000 euro, waarvan 48.500 euro betoelaagd door de Vlaamse overheid.

De glas-in-loodramen van het schip van de kerk waren ernstig beschadigd, net als de natuurstenen monelen. “Oorzaak van de waterinsijpeling was roestvorming op de ijzeren raambruggen. Omdat roest uitzet, sprongen regelmatig stukken uit de ramen. Angstaanjagend”, zegt Eveline De haes, architect van de dienst Monumentenzorg. Het water liep van de muren, zoals nog duidelijk te zien is aan het schilderwerk. “Dat moet in een volgende fase worden aangepakt, als er weer centen zijn”, zegt Jos Tournaye van de kerkfabriek.

Beschermd dorpsgezicht

Schilderwerken zijn het laatste, voor het overige is de kerk in orde. Afgelopen jaren werden al de toren en de dakgoten onder handen genomen. “De kerk brandde af in 1952. Sindsdien bestaat de dakconstructie uit beton. Houtproblemen hebben we hier dus niet”, zegt De haes. De kerk vormt met het kerkhof en de kerkhofmuur een beschermd dorpsgezicht. De kerktoren werd beschermd als monument. “Deze kerk heeft al heel wat te verduren gehad en is meerdere malen gerestaureerd. We zullen altijd zorg blijven dragen voor het monument”, aldus schepen van Monumentenzorg Koen Anciaux.

5 De schade ten gevolge van de waterinsijpeling is nog duidelijk zichtbaar.
Wannes Vansina De schade ten gevolge van de waterinsijpeling is nog duidelijk zichtbaar.
5 De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk in Walem. Koen Anciaux, Eveline De haes en Jos Tournaye onder een van de gerestaureerde ramen.
Wannes Vansina De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk in Walem. Koen Anciaux, Eveline De haes en Jos Tournaye onder een van de gerestaureerde ramen.
5 De toestand van de ramen van de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk voor de restauratie.
Stad Mechelen De toestand van de ramen van de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk voor de restauratie.
5 De toestand van de ramen van de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk voor de restauratie.
Stad Mechelen De toestand van de ramen van de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk voor de restauratie.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer