2 Op de plaats van het ongeval werden bloemen achtergelaten.
Koen Baten Op de plaats van het ongeval werden bloemen achtergelaten.

Axelle (15) overleeft aanrijding in Zele niet: scholen en omgeving in diepe rouw

SVI Gijzegem opent rouwregister en stille ruimte voor leerlingen en leerkrachten

Uitbergen, en bij uitbreiding de hele gemeente Berlare, is in rouw na het overlijden van de 15-jarige Axelle Van Droogenbroeck. Het meisje werd woensdag aangereden toen ze met haar broertje de Gentsesteenweg aan het oversteken was. Het SVI in Gijzegem, waar Axelle op school zat, opende donderdag een rouwregister en stille ruimte. “We zijn allemaal diep geraakt door het overlijden”, klinkt het. 

Het tragische ongeval gebeurde woensdagmiddag rond 16 uur. Axelle was samen met haar papa haar broertje gaan halen van de dansles in ‘Het Pand’ op de Gentsesteenweg in Zele. De tiener stak met haar broer op de arm de straat over, maar merkte vermoedelijk een wagen te laat op. De bestuurder probeerde de aanrijding nog te vermijden, maar er volgde een bijzonder hevige klap. Axelle kwam hard op de voorruit terecht, terwijl haar broer over de wagen heen werd gekatapulteerd en op de grond terechtkwam. 

Hulpdiensten hebben de jonge vrouw nog ter plaatse gereanimeerd, maar ze overleed toch aan haar verwondingen. Het zoontje werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Verschillende personen zagen het ongeval gebeuren en waren zwaar in shock. Bij de dansschool is iedereen nog zwaar onder de indruk van het ongeval, en wou niemand reageren. Axelle volgde al vele jaren les bij dansschool ‘Het Pand’, die tot voor kort op de Donklaan in Berlare gevestigd was. Zij zullen later in intieme kring afscheid nemen. Op de plaats van het ongeval werden al bloemen neergelegd voor Axelle.

2 In Gijzegem werd een stille ruimte en een rouwregister geopend.
SVI Gijzegem In Gijzegem werd een stille ruimte en een rouwregister geopend.

Stille ruimte

De 15-jarige Axelle ging naar school in Gijzegem. Daar volgde ze de richting Sociale Technische Wetenschappen. De school is zwaar getroffen door het overlijden en opende een rouwregister en een stille ruimte, waar iedereen afscheid kan nemen. “Wij hebben de leerlingen om 8 uur vanmorgen opgevangen voor een moment om hun verdriet te tonen in het bijzijn van de slachtofferbejegening van de politie”, vertelt directeur Christine Grysolle. “Het ochtendgebed stond in teken van Axelle en de leerkrachten konden het gebeuren verder bespreken tijdens het eerste lesuur.” Leerlingen die het moeilijk hadden, werden ook extra opgevangen. Voor de tweede graad was er een apart herdenkingsmoment voorzien. “Alle leerlingen over de graden heen krijgen de kans om het rouwregister voor Axelle te tekenen. De komende dagen hebben wij ook een stille ruimte voorzien”, aldus de directeur. Leerlingen die het de komende dagen moeilijk hebben kunnen altijd op de school terecht. 

Ook in de gemeenteschool van Uitbergen zijn ze zwaar onder de indruk van de feiten. Haar broer zit er nog op school, en Axelle liep er ook school in het lager onderwijs. “Toen wij gisteren het nieuws vernamen waren wij serieus geschrokken”, zegt directeur Brenda Deschacht. “De hele school is zwaar aangeslagen. Het is hier een zeer kleine gemeenschap dus iedereen kende haar goed.” 

CLB ingeschakeld

Na het nieuws nam de school ook meteen maatregelen. “Wij namen contact op met onder meer het CLB en zorgden voor psychologische ondersteuning voor onze leerlingen en kleuters. Zij stellen natuurlijk ook vragen over wat er gebeurd is en wij willen hen hier zo goed als mogelijk in begeleiden”, aldus Deschacht. “We hebben verschillende gesprekken gevoerd met de kinderen en zullen later ook nog kijken of we iets organiseren. Wij hebben contact gehad met de ouders en willen hen vanuit de school ons medeleven betuigen.” 

Lees meer