3 Wesley (aan de rode auto) probeerde samen met vrienden zoveel mogelijk auto’s te redden tijdens de brand.
Koen Baten Wesley (aan de rode auto) probeerde samen met vrienden zoveel mogelijk auto’s te redden tijdens de brand.

Eigenaar zwaar aangeslagen na brand in garage voor oldtimers: “In mum van tijd onze hele levensdroom zien opgaan in vlammen”

Wesley Wambeke en zijn vrouw zijn bijna een week na de zware brand in hun garage op de Dendermondsesteenweg in Overmere nog steeds zwaar onder de indruk van de feiten. Een was een brand ontstaan achteraan de loods, die zich razendsnel verspreidde en heel wat schade aanrichtte. Zijn inboedel en oldtimers werden vernield en hij kan zijn werk niet meer naar behoren uitvoeren. Toch blijft Wesley positief. “Het is verschrikkelijk wat er die avond gebeurde, maar de enige weg die we kunnen nemen, is vooruit.” 

Een week na de brand is de exacte oorzaak nog steeds niet duidelijk. Op de plaats waar de brand is ontstaan, is geen elektriciteit aanwezig en worden geen werken uitgevoerd. Op de camping achteraan werd die avond onkruid weggebrand en mogelijk is dat de oorzaak, maar het is nog steeds wachten op de uitslag van het onderzoek. Intussen is Wesley volop op zoek naar een nieuwe locatie om zijn werk opnieuw te kunnen opstarten. “Ik ben zelfstandige. Ik kan niet bij de pakken blijven zitten of er komt geen geld binnen, maar het is niet gemakkelijk om een geschikte locatie te vinden”, zegt hij. 

3 De wagens in de garage van Wesley die niet gered konden worden.
Koen Baten De wagens in de garage van Wesley die niet gered konden worden.

Liefde voor oldtimers

Drie jaar geleden startte Wesley zijn zaak op de Steenweg in Overmere. Hij groeide snel uit tot een begrip en kon rekenen op een mooi klantenbestand. “Ik heb de liefde voor oldtimers met de paplepel ingekregen. Zowel mijn opa als mijn vader waren er continu mee bezig. Op mijn twaalfde las ik de Koopjeskrant en ging ik auto-onderdelen kopen. Sindsdien is de liefde alleen maar toegenomen”, zegt Wesley. “Het was mijn droom om mijn eigen zaak te kunnen starten, maar nu blijft er niets meer over.” 

De garagehouder ging voor zijn onderdelen tot in Zweden en had enkele zeldzame stukken in zijn loods opgeslagen. “Ze mogen mij nog een miljoen euro geven, ik heb liever al mijn stukken heelhuids terug dan het geld”, klinkt het. Op het moment van de brand zelf probeerde Wesley nog zoveel mogelijk auto’s te redden. “Ook onze woning was op dat moment al volledig verloren. Ik vertelde de brandweer om naar onze loods te komen. Met vrienden en onbekende personen haalde ik heel wat auto’s weg, maar toch is ook de loods volledig verloren gegaan en hebben de wagens zware schade opgelopen.” 

3 De schade na de brand is enorm.
Koen Baten De schade na de brand is enorm.

Lichtpuntje

Ook in de woning zelf raakte het koppel heel wat persoonlijke spullen kwijt. De eerste babyspullen van hun pasgeboren kindje, herinneringen van de ouders, boeken die Wesley had. Allemaal verloren.

Een klein lichtpuntje is dat hun hond de brand heeft overleefd. “Onze bruine labrador Popje zat vijf uur lang verscholen onder een wagen toen ze plots terug tevoorschijn kwam. Eén van de weinige momenten van geluk die dag”, klinkt het. Ook de vele steunacties doen deugd bij het koppel. “We weten niet hoe we iedereen moeten bedanken voor wat ze allemaal doen voor ons”, besluit het koppel. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Therese Bruyneel

    7 jaar geleden was ik ook alles kwijt door een brand en ook mijn 13 chihuahua’s . Doet nog altijd pijn en weinig hulp gekregen . Zelfs van de verzekering

  • Koen Bracke

    Moet verschrikkelijk zijn, op een half uur tijd alles weg ! Al je bezittingen, al je herinneringen, kleine spulletjes die op zich misschien niet veel waarde hebben maar die emotioneel van onschatbare waarde zijn... Dit wil niemand meemaken.

Lees meer