Hilde Verhelst was vorig jaar nog op bezoek in Zambia, waar ze hielp bij de opstart van een schooltje.
Foto Kristof Pieters Hilde Verhelst was vorig jaar nog op bezoek in Zambia, waar ze hielp bij de opstart van een schooltje.

'Vriendinnen van Zambia' genomineerd als 'bruggenbouwer'

De vereniging 'Vriendinnen van Zambia' zijn genomineerd in de wedstrijd 'Bruggenbouwers' en dingen mee naar de hoofdprijs van 1.000 euro. Het project werd opgericht door Hilde Van Haute en Hilde Verhelst uit Beveren.

De twee besloten om geld in het laatje te brengen voor de bouw van een school in het Afrikaanse land nadat ze bevriend waren geraakt met twee zusters uit Zambia, die betrokken zijn bij het Kacema Musuma Children's Home.


"Julian en Rosalia studeerden een jaar psychiatrie in België", vertelt Hilde Verhelst. "Het bleken twee ondernemende vrouwen te zijn die werken in een weeshuis en ziekenhuis. Sinds ze teruggingen naar hun thuisland, horen we onze Zambiaanse vriendinnen wekelijks via Facebook en Whatsapp. Toen we vorig jaar op bezoek gingen naar Afrika, was het weerzien hartelijk. De zusters toonden al hun projecten.


Naar Zambia gaan, veranderde onze kijk op ontwikkelingssamenwerking voorgoed. We leerden van Julian en Rosalia te focussen op de zelfredzaamheid van hun landgenoten met onderwijs als cruciale schakel. Een bedelende jongen, mochten we van hen geen aalmoes geven omdat dit hem niet helpt. Onderwijs kan wel zijn leven veranderen. Daarom dat we de bouw van een schooltje ondersteund hebben." Stemmen kan tot 16 februari via www.dagvande4depijler.be/wedstrijd/. (PKM)

Lees meer