4 De werknemers van Remofrit moesten het bedrijf verlaten.
Kristof Pieters De werknemers van Remofrit moesten het bedrijf verlaten.

30 bedrijven ontruimd voor vliegtuigbom

SPRINGTUIG VAN 300 KILO BLOOTGELEGD BIJ GRAAFWERKEN

Bedrijvenzone Aven Ackers is gisteren volledig ontruimd voor de ontmanteling van een vliegtuigbom uit WOII. Het springtuig van maar liefst 300 kilogram werd blootgelegd bij graafwerken. Honderden werknemers werden vroegtijdig naar huis gestuurd of moesten een tijdje buiten de veiligheidsperimeter wach- ten. Ook het verkeer ondervond zware hinder. DOVO kwam ter plaatse om de bom onschadelijk te maken.

De bom werd gisteren rond het middaguur gevonden door arbeiders die in opdracht van een aannemer bezig waren met graafwerken in het Logistiek Park Waasland. Het gaat om een nieuw bedrijvengebied dat momenteel ontwikkeld wordt door de Maatschappij Linkerscheldeoever, gelegen tussen de Schoorhavenweg, de E34 en de provinciale baan N451. De brandweer kwam ter plaatse voor controle en besliste meteen om de ontmijningsdienst DOVO te alarmeren. Het ging namelijk niet om een kleine obus, maar wel om een flink uit de kluiten gewassen Amerikaanse vliegtuigbom van een slordige 300 kilogram. Er werd meteen een veiligheidsperimeter ingesteld van 100 meter.


In een eerste fase moest enkel de bekende taverne 't Wit Huis ontruimd worden, maar korte tijd later werd in het crisiscentrum beslist dat ook de aanpalende bedrijvenzone Aven Ackers volledig geëvacueerd moest worden.


Even was er ook sprake dat de E34 moest afgesloten worden, maar dat bleek uiteindelijk toch niet nodig. "Het is DOVO die de veiligheidseisen aangeeft", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Er was continu overleg tussen de brandweer, gemeente, politie, infrabel en DOVO. Eerst werd bekeken in welke staat de bom zich bevond. Daarna is beslist om niet de hele bom tot ontploffing te brengen maar enkel het ontstekingsmechanisme.

4 De Amerikaanse vliegtuigbom uit WOII van een slordige 300 kilogram.
Kristof Pieters De Amerikaanse vliegtuigbom uit WOII van een slordige 300 kilogram.

Put van 3 meter diep

De bom werd door mensen van DOVO in een drie meter diepe put gelegd met daarrond een omwalling. Eerst werd dan de ontsteking weggenomen. Die is ter plaatse gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De bom zelf werd door DOVO meegenomen."


Als gevolg van de hele operatie was de Schoorhavenweg en de provinciale baan N451 meer dan vier uur afgesloten voor alle verkeer. Ook een spoorweg voor goederenvervoer in de haven werd een tijd stilgelegd. De politie sloot ook de afrit Verrebroek af, omdat het verkeer bovenop het viaduct volledig in de soep draaide. Vooral op de provinciale baan stonden er lange files.


Een uurtje voor de ontmanteling werd ook de bedrijvenzone Aven Ackers ontruimd. Het ging om een dertigtal bedrijven met honderden werknemers. Bij het aardappelverwerkend bedrijf Remofrit waren er zo'n vijftigtal mensen aan de slag. "We hebben de productie rond 15 uur stilgelegd", zegt zaakvoerster Els Van Remoortel.

4 DOVO kwam ter plaatse om de bom onschadelijk te maken en plaatste de bom in een put van drie meter diep met een aarden omwalling rond.
Kristof Pieters DOVO kwam ter plaatse om de bom onschadelijk te maken en plaatste de bom in een put van drie meter diep met een aarden omwalling rond.

Productie stilleggen

"De communicatie was wel vrij chaotisch, want we wisten eigenlijk niet wat er te gebeuren stond. Het personeel heeft zich buiten verzameld en kreeg daar water aangezien het erg warm was. Uiteindelijk is de politie komen zeggen dat iedereen de bedrijvenzone moest verlaten. We begrijpen dat men geen risico's kan nemen, maar het stilleggen van de productie zal ons wel wat kosten."


Een aantal bedrijven die niet in shiften werken, lieten het personeel naar huis gaan. Buurtbewoners moesten hun huizen niet verlaten. Die lagen op voldoende afstand van de vindplaats van de bom. Ze werden wel op de hoogte gebracht van de feiten via het crisiscommunicatiesysteem Domino dat alarmberichten via gsm en telefoon kan versturen. De politie reed ook rond met microwagens. Rond half vijf was alle gevaar geweken en kon iedereen terugkeren.

4 De politie liet al het verkeer rechtsomkeer maken en sloot de provinciale baan N451 volledig af.
Kristof Pieters De politie liet al het verkeer rechtsomkeer maken en sloot de provinciale baan N451 volledig af.

Lees meer