Al drie jaar op rij wordt restaurant geteisterd door ‘schijtende scholekster’

Het zou een ‘Suske en Wiske’-album kunnen zijn, maar de ‘schijtende scholekster’ is helaas voor restaurant Bebronna in Kallo geen fictie. Elk jaar rond deze periode laat de vogel een spoor van uitwerpselen achter op het terras, terwijl hij intensief met zijn snavel op het raam tikt. “Typisch machogedrag van de scholekster in de broedperiode”, verklaart vogelexpert Dominique Verbelen.

Wie tussen april en juni een hapje gaat eten bij Bebronna in de Waaslandhaven, krijgt daar behalve Scheldezicht ook het schouwspel van een ‘schijtende scholekster’ bij. Voor het derde jaar op rij krijgt de zaak van Bjorn Meersman gezelschap van een vogel die voortdurend met zijn snuit tegen de ramen tikt en daarbij een spoor van vogelpoep achterlaat. “We moeten elke dag de borstel bovenhalen om het terras te schrobben”, aldus Meersman. “‘De Witte Dreef’, zo noemen we het al lachend. Je zou bijna hopen dat het regent zodat de vogelpoep wegspoelt. In droge periodes is het hard labeur om alle vuiligheid van de stenen te krijgen.”

De ‘schijtende scholekster’ die het restaurant al drie jaar terroriseert.
RV De ‘schijtende scholekster’ die het restaurant al drie jaar terroriseert.

Scholekster zijn de macho’s van het vogelrijk. In de broedperiode kunnen ze heel defensief zijn

Vogelkenner Dominique Verbelen

Macho's van het vogelrijk

Het verhaal doet denken aan ‘Cor de Schijtende Scholekster’, die vorige week een tijdelijke beroemdheidsstatus verwierf in Nederland. In Bladel, net over de Nederlandse grens tussen Turnhout en Eindhoven, kampt een merchandisebedrijf met exact hetzelfde probleem. “Wij dachten dat we met één geschifte vogel zaten”, vervolgt Meersman. “Maar het komt blijkbaar nog voor.” Volgens vogelkenner Dominique Verbelen van Natuurpunt is het gedrag kenmerkend voor vogels tijdens de paar- en broedperiode. “Voor scholeksters is dat tussen half april en eind juni”, weet Verbelen. “De vogel zal dan zeer territoriaal zijn broedstekje gaan verdedigen. Waarschijnlijk is het een mannetje, die in het spiegelbeeld een potentiële vijand ziet die zijn vrouw wil inpikken. Omdat in de natuur niet veel spiegelende elementen voorkomen, heeft de vogel niet door dat hij tegen zichzelf aan het opboksen is.”

Scholeksters behoren bovendien tot de grootste macho's van het vogelrijk, vervolgt Verbelen. “Ze hebben een uitgebreid baltsritueel, met expliciete dansbewegingen om een vrouwtje te imponeren. Als er concurrentie op de loer ligt, worden ze heel defensief.” Een jammer neveneffect daarbij: een terras dat bezaaid ligt onder de vogelstront. “Met agressie of territoriumdrang heeft dat niks te maken”, vervolgt Verbelen. “Het is eerder te verklaren doordat de vogel vaak op die plek komt en daarom zijn behoefte ter plaatse doet.”

Stukje folklore

Dagelijks de borstel bovenhalen en schrobben dan maar. Veel meer kan je tegen het machogedrag van de scholekster niet ondernemen, weet Verbelen. “Je zou het spiegelend effect kunnen weghalen door een stuk papier of poster voor het raam te plakken. Of hang een soort slinger voor de ruiten, waardoor de vogel niet bij zijn spiegelbeeld geraakt. Voor een restaurant is dat natuurlijk niet zo aanlokkelijk. Maar als het een troost mag zijn: de scholekster krijgt het steeds moeilijker in België. Het is bijzonder dat je er eentje tegenkomt. Bovendien is de broedperiode nu al begonnen, dus is de eigenaar er in het beste geval over twee à vier weken vanaf.”

Zaakvoerder Meersman ziet er de humor nog wel van in. “Na drie jaar zijn we het gewoon geworden. Voor onze klanten maakt hij al deel uit van een jaarlijks stukje folklore. Ze kunnen er om lachen.” Gelukkig maar, want de kans zit erin dat de machovogel volgend jaar opnieuw opduikt tussen april en juni. “Dieren hebben de neiging om trouw te blijven aan een broedplaats, als die één keer aan de verwachtingen heeft voldaan”, geeft Verbelen nog mee. “Eenmaal ze een goed nestje hebben gevonden, zullen ze daar graag naar terugkeren.”

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jef Smit

    Luciano wa voor een sadist zijt gij? Een prachtig beest zijn vrijheid zomaar afpakken?

  • Reinder Vermeiren

    stond laatst artikel over Nederlander die het probleem wist op te lossen, die vogel ziet zichzelf in de weerspiegeling en verdedigd zo zijn territorium, onderste rij spiegelglas afplakken (bv reclame) en probleem is opgelost

Lees meer