Leerlingen en leerkrachten vieren de verjaardag van het atheneum.
Foto Pieters Leerlingen en leerkrachten vieren de verjaardag van het atheneum.

Atheneum krijgt nieuwe vleugel

PLANNEN NA TIEN JAAR WACHTEN EINDELIJK ROND

Het Koninklijk Atheneum in Beveren bestaat zestig jaar en geeft zichzelf een mooi verjaardagscadeau. Volgend schooljaar start de bouw van een nieuwe vleugel én een sporthal. Iets waarop al tien jaar wordt gewacht. Het KA telt 855 leerlingen, waaronder 200 jonge voetballers.

Eind jaren negentig zag het er nochtans slecht uit voor het Koninklijk Atheneum. In 1997 was het aantal leerlingen gedaald tot 172, onder het vereiste minimum van 175. Flor Van Gheem werd aangesteld als directeur en hij kon het tij nog net op tijd keren. "Mijn eerste ingreep was de afschaffing van alle klassen metaal en de oprichting van richtingen als economie-moderne talen en wetenschappen", blikt de voormalige directeur terug. "In 2004 was er een tweede kantelmoment. We kregen de toestemming om met de studierichting sport te starten. Die werd nog niet aangeboden op de andere scholen en bleek een schot in de roos. Het aantal leerlingen verdubbelde."

Voetbal

Vandaag telt het KA maar liefst 855 leerlingen en worden er studierichtingen lichamelijke opvoeding, voetbal, dans, basket, tennis en wielrennen aangeboden. "De keerzijde van het succesverhaal is dat de infrastructuur niet kon volgen", vult directrice Kathleen Thomassen aan. "De plannen voor een nieuwe klassenvleugel en een eigen sporthal dateren eigenlijk al van 2005, toen we aan 420 leerlingen zaten. Nu is er eindelijk groen licht."


Via de formule 'Design & Build' kan de bouw wel snel gaan. "Eind dit schooljaar wordt zowel de architect als de aannemer aangeduid", vervolgt Thomassen. "Als alles vlot verloopt, kunnen de nieuwe vleugel en de sporthal er tegen 2018 al staan. In de nieuwe vleugel komen zestien klassen, enkele laboratoria en een keuken. Door de explosieve groei van de school zal het dan nog maar nipt zijn om iedereen een plaatsje te geven."


De sporthal zal 30 op 44 meter groot zijn en krijgt een aparte danszaal. "Onze leerlingen zitten nu verspreid over verschillende sporthallen, maar die moeten worden gedeeld met Sint-Maarten en het GTI. De nood is enorm. Onze leerlingen dans maken gebruik van de infrastructuur van Clapaja en Dynamics. We zitten ook met 200 voetballers, waarvan zowel de jongens als de meisjes dit jaar Vlaams kampioen werden. Er wordt ook gevraagd naar een studierichting volleybal, maar die is nu nog niet mogelijk", aldus Thomassen.

Clubs

Het KA zal de sporthal niet alleen voor zichzelf gebruiken. In het weekend en 's avonds wordt de infrastructuur ook verhuurd aan clubs.


Basisschool De Bever zit op dezelfde campus en surft mee op het succes. "We zijn ook gestart met een sportaanbod en hebben nu al 38 jonge voetballertjes", zegt directeur Patricia Uyttesprot. "Met onze 140 leerlingen erbij nadert de campus de grens van duizend leerlingen. Het is ooit anders geweest."

Lees meer