2 De nieuwe ondergrondse parking met 150 plaatsen werd gisteren in gebruik genomen. De in- en uitrit bevindt zich tijdelijk langs de Oude Zandstraat, net als de ingang van het ziekenhuis.
Kristof Pieters De nieuwe ondergrondse parking met 150 plaatsen werd gisteren in gebruik genomen. De in- en uitrit bevindt zich tijdelijk langs de Oude Zandstraat, net als de ingang van het ziekenhuis.

AZ Nikolaas opent ondergrondse parking

BEZOEKERS ZIEKENHUIS BETALEN VOORTAAN 1,2 EURO PER UUR

Het AZ Nikolaas heeft een nieuwe ondergrondse parking met 150 plaatsen in gebruik genomen. Het is meteen het startsein voor de laatste fase van de nieuwe campus in Beveren. Een oude ziekenhuisvleugel aan de kant van de Vuurkruisenlaan moet nog onder de sloophamer verdwijnen en daarna kan eindelijk de buitenomgeving worden aangepakt.

Eén jaar na de opening van het nieuwe ziekenhuis zijn de omliggende gebouwen van de oude Sint-Annakliniek bijna allemaal gesloopt. Er rest enkel nog een vleugel langs de Vuurkruisenlaan, maar die kon pas worden afgebroken na de opening van de ondergrondse parking. "De bouw is een hele puzzel geweest, maar we zijn nu wel bezig met de laatste stukken", zegt woordvoerster Natalie Nevelsteen. "Na de verhuis van de verschillende diensten in maar 2016 werden de oude gebouwen stelselmatig afgebroken zodat we plaats konden maken voor de inrit naar de ondergrondse parking. De site heeft de voorbije maanden een hele metamorfose ondergaan."


Gisteren werd de ondergrondse parkeergarage in gebruik genomen. Die telt 150 parkeerplaatsen verspreid over twee verdiepingen. De in- en uitrit bevindt zich voorlopig langs de Oude Zandstraat.


"In tegenstelling tot vroeger is de parking betalend", vervolgt Natalie Nevelsteen. "De kostprijs bedraagt 1,20 euro per uur. Bezoekers kunnen nu wel hun wagen veilig en droog achterlaten en vanuit de parking de lift nemen naar de inkomhal. Het voorbije jaar moesten we het stellen met een beperkt aantal bovengrondse parkeerplaatsen en dat veroorzaakte soms wel problemen. Nu is er zeker voldoende ruimte", aldus Nevelsteen.

2 Nu de ingang verplaatst is naar de kant van de Oude Zandstraat kan eindelijk de laatste oude vleugel van het ziekenhuis gesloopt worden.
Kristof Pieters Nu de ingang verplaatst is naar de kant van de Oude Zandstraat kan eindelijk de laatste oude vleugel van het ziekenhuis gesloopt worden.

Kiss & Ride

De ingang van het ziekenhuis is tijdelijk ook verplaatst naar de kant van de Oude Zandstraat. "Zodra de oude vleugel aan de Vuurkruisenlaan gesloopt is, kan de hoofdingang in gebruik worden genomen. Daar komt ook een kiss & ride. Wie een patiënt wil afzetten aan het ziekenhuis, hoeft dan niet de ondergrondse parking in te rijden. Nu is dat tijdelijk wel het geval, maar wie binnen de twintig minuten de parking verlaat, moet niks betalen."


Eens de werken volledig klaar zijn, vermoedelijk begin 2018, komt de uitrit van de parking opnieuw langs de Vuurkruisenlaan. Er zullen dan ook extra 50 parkeerplaatsen bovengronds bijkomen voor het personeel. Tot die tijd zal de parking van woonzorgcentrum Grootenbosch, evenals de in- en uitrit aan de Vuurkruisenlaan, afgesloten blijven. Bezoekers van Grootenbosch kunnen tijdelijk gebruik maken van de ondergrondse parking van het AZ Nikolaas.


De omgeving zal er begin volgend jaar veel groener uitzien. Er komt geen omheining, want het AZ Nikolaas wil één grote campus met wandelpaden naar haar buren WZC Grootenbosch en zorgflats De Beuken. Er komt ook een 'revalidatietuin' voor de patiënten.

Lees meer