9
RV

Containerschip slaat op drift en ramt havenkraan bij DP World, onderhoudstechnici kunnen tijdig ontsnappen

Bij DP World in Doel (Beveren) is maandagmiddag een grote havenkraan, van zo’n 43 meter hoog, ingestort na een aanvaring door een containerschip dat op drift was geslagen. Op het moment van het ongeval was de kraan gelukkig niet bemand. Er waren wel onderhoudstechnici bezig maar die konden zich tijdig uit de voeten maken. Er vielen dus geen gewonden, maar de ravage is groot.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het ongeval gebeurde rond 13.45 uur. Het containerschip APL Mexico City was enkele uren eerder gearriveerd vanuit Hamburg en lag nog maar net aangemeerd bij containerbehandelaar MPET aan kaai 1742. Door de harde wind sloegen de trossen los en raakte het schip op drift. Sleepboten probeerden tevergeefs de mastodont nog tegen te houden. Ook de bemanning kon niet meer tijdig het schip onder controle krijgen. Het schip dreef volledig af naar de overkant van het dok waarna het rond 14 uur bij DP World tegen een havenkraan botste. De kraan stortte door de impact volledig in elkaar.

Technici tijdig weggeraakt

Er waren op dat ogenblik gelukkig geen operaties onder de kraan aan de gang. Zowel containerbehandelaar DP World als CEPA, de werkgeversorganisatie voor havenarbeiders, bevestigen dat er geen gewonden gevallen zijn. Kort voor de aanvaring waren er wel onderhoudswerken aan de gang in de kraan en waren er verschillende technici aan de slag.  “Het gaat deels om externe arbeiders als eigen personeel”, bevestigt Kris Thieren, woordvoerster van DP World. “Ze zagen het schip echter aankomen en konden zich tijdig uit de voeten maken. Tussen het op drift geraken en de aanvaring zat zo’n kwartier. Niettemin was het behoorlijk schrikken. De betrokken werknemers konden daarom ook beroep doen op slachtofferhulp.”

9 Van de kraan bleef enkel nog een hoop verwrongen staal over.
Kristof Pieters Van de kraan bleef enkel nog een hoop verwrongen staal over.

De getroffen kraan was één van de kleinere exemplaren aan de kop van het dok. “De ‘klap’, dat is het uitstekende deel waarmee containers worden geladen en gelost, is zo’n 43 meter hoog”, vervolgt Thieren. “Het schip is daarmee in aanvaring gekomen waarna de rest van de kraan ook is neergestort.”

Activiteiten gestaakt

Het 328 meter lange containerschip werd na het ongeval tijdelijk aangemeerd bij DP World. Het schip liep zelf slechts lichte averij op aan de achtersteven. “Er is nu een veiligheidsperimeter ingesteld rond de ingestorte kraan maar we denken dat we onze operaties in de loop van de avond kunnen heropstarten”, zegt Thieren. “De getroffen kraan werd vooral gebruikt voor kleinere operaties en de impact op de terminal zal hierdoor niet enorm groot zijn.”

De schade is wel bijzonder groot. De getroffen kraan belandde deels in het water. De ontmanteling en het opruimen van de brokstukken zal wellicht de nodige tijd in beslag nemen. Ook bij MPET, aan de overkant van het Deurganckdok, werden maandag alle activiteiten tijdelijk gestaakt na het incident.

9 De reusachtige havenkraan stortte volledig in elkaar.
rv De reusachtige havenkraan stortte volledig in elkaar.
9 Het schip liep zelf slechts lichte averij op.
Kristof Pieters Het schip liep zelf slechts lichte averij op.
9
Kristof Pieters
9
Kristof Pieters
9
Kristof Pieters
9 Het containerschip APL Mexico City lag aangemeerd bij MPET maar sloeg op drift en botste vervolgens aan de overkant tegen een havenkraan.
rv Het containerschip APL Mexico City lag aangemeerd bij MPET maar sloeg op drift en botste vervolgens aan de overkant tegen een havenkraan.
9 Eén van de grote havenkranen is bij een ongeval vandaag volledig ingestort.
Kristof Pieters Eén van de grote havenkranen is bij een ongeval vandaag volledig ingestort.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kjelt Van de Broeck

    Dat is spectaculair!

  • Peter Janssens

    Geweldig toch als er bij zulke zaken, waar de mens maar een miertje is tegen die olifant van metaal, geen gewonden vallen.

Lees meer