2 Ilse Troubleyn, Els Vercruysse en Steven Tindemans hebben woensdag al post gevat voor de poort van het GTI om donderdagochtend hun kind in te kunnen schrijven.
Kristof Pieters Ilse Troubleyn, Els Vercruysse en Steven Tindemans hebben woensdag al post gevat voor de poort van het GTI om donderdagochtend hun kind in te kunnen schrijven.

Digitaal aanmeldingssysteem faalt: toch nog schoolkampeerders

Voor de deur van het GTI in Beveren hebben woensdag enkele ouders post gevat om hun kind donderdagochtend in te schrijven op school. Er zijn nog slechts een tiental vrije plaatsen en in de andere twee secundaire scholen is er een lange wachtlijst. Volgens de schoolkampeerders heeft het digitaal aanmeldingssysteem gefaald. “Want kamperen is de enige mogelijkheid om ons kind nog binnen te krijgen op een school in Beveren.”

Heel wat ouders kregen enkele weken terug het bericht dat er geen plaats meer is voor hun kind op een Beverse school. In totaal zijn er maar liefst 110 kinderen op een wachtlijst beland, een absoluut record. Vorig jaar stonden er 75 jongeren op de wachtlijst en die vonden nagenoeg allemaal toch nog een plaats doordat veel ouders hun kinderen inscheven voor meerdere scholen.

Een aantal ouders wil dit risico deze keer niet nemen en besloot daarom woensdag post te vatten voor de deur van het GTI. Dat is namelijk de enige secundaire school in Beveren waar geen wachtlijst is en nog een tiental plaatsen voor het eerste jaar vacant zijn. Donderdagochtend kan men zich voor die resterende vrije plaatsen inschrijven.

Ilse Troubleyn was woensdagmiddag om half twee de eerste ouder die haar kampeerstoeltje bovenhaalde. “Ik wilde deze kans echt niet missen”, legt ze uit. “Ik had mijn kind enkel ingeschreven voor Sint-Maarten maar ik sta er op plaats 109. De kans voor die school is dus erg klein.”

2
Kristof Pieters

Ook Steven Tindemans besloot geen risico te nemen en was als tweede aanwezig. “Mijn dochter staat op plaats 20 op de wachtlijst voor het KA en op plaats 114 voor Sint-Maarten. Die laatste school kunnen we al zeker vergeten maar ook het KA is bijzonder twijfelachtig. Het GTI is weliswaar een technische school maar de eerste jaren zijn eerder oriënterend. Het is voor een meisje natuurlijk geen evidente keuze maar we wonen hier op een boogscheut vandaan en anders was het elke dag pendelen naar Sint-Niklaas.”

Ook Els Vercruysse ziet die verplaatsingen niet zitten voor haar dochter en sloot zich bij het rijtje schoolkampeerders aan. “Wij staan op plaats 68 voor Sint-Maarten en hadden geen andere school als tweede keuze aangeduid.”

Beverse kinderen vallen uit de boot

Volgens de kamperende ouders heeft het digitaal aanmeldingssysteem duidelijk gefaald. “Dan had men nog beter alles bij het oude gelaten. We hadden dan misschien wel enkele dagen moeten kamperen aan de schoolpoort, maar dan had die moeite uiteindelijk wel geloond. Het is vooral wraakroepend dat er geen rekening wordt gehouden met de woonplaats van de kinderen. 44% van alle aangemelde kinderen woont niet eens in Beveren. De Beverse kinderen die nu uit de boot vallen, worden echter verplicht om de trein of bus te nemen naar Antwerpen of Sint-Niklaas.”

De betrokken ouders zijn wel opgelucht dat ze door te kamperen alsnog een plaatsje kunnen verzilveren bij het GTI. “Het was misschien niet onze eerste keuze, maar nu kunnen onze kinderen tenminste wel met de fiets naar school in hun eigen gemeente.”

Hopen op snelle capaciteitsuitbreiding

Schepen van Onderwijs Katrien Claus (CD&V) geeft toe dat er geen rekening was gehouden met dit scenario. “We dachten dat het schoolkamperen voorgoed verleden tijd zou zijn maar we kunnen de ouders natuurlijk niks verwijten. Er zullen zeker nog plaatsen vrijkomen in de andere twee scholen maar definitief uitsluitsel is er pas op 30 juni en veel ouders willen zo’n risico natuurlijk niet nemen. De wet staat ook niet toe dat Beverse kinderen voorrang krijgen bij inschrijving in een school. We kunnen alleen maar hopen dat de beloofde capaciteitsuitbreiding er snel zal komen.”

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Vera Bres

    in feite triest dat je in deze tijd je kind niet of moeilijk kan inschrijven in een school naar je keuze , kinderen uit de gemeente moeten voor mij voorrang krijgen op kinderen buiten de gemeente ( ik woon niet in Beveren ...maar aan zee )

  • Edmond Dillien

    Procedure ten zeerste aangeprezen door de vorige Vlaamse minister van de Cd&v en als ze hun goesting krijgen de nieuwe Vlaamse minister president Hilde Crevits, weer iets dat ze in gang zette en dat niets anders gedaan heeft dan geld kosten want de mama's en de papa's lossen elkaar nog steeds af aan sommige scholen. Andere en betere aub!

Lees meer