Het actiecomité vraagt harde garanties dat bewoning mogelijk blijft met het voorliggende plan voor een Saeftinghedok-light
Kristof Pieters Het actiecomité vraagt harde garanties dat bewoning mogelijk blijft met het voorliggende plan voor een Saeftinghedok-light

Doel 2020 vraagt garanties voor behoud van bewoning

Het actiecomité Doel 2020 eist het behoud van bewoning en landbouw en harde garanties voor de leefbaarheid van de regio als de Vlaamse overheid kiest voor een Saeftinghedok-light. Als die voorwaarden worden vervuld, kan het comité akkoord gaan met een uitbreiding van de haven.

De administratie van de Vlaamse overheid maakte donderdag de onderzoeksresultaten bekend van de negen verschillende varianten voor de uitbreiding van de haven. De voorkeur gaat uit naar een scenario met een Saeftinghedok-light ten zuiden van Doel, gecombineerd met een aantal inbreidingsmaatregelen. Er wordt 100 hectare poldergebied ingenomen, maar Doel en de polders boven de Engelsesteenweg blijven gespaard. Het voorkeurscenario biedt garanties voor een toename van de containerbehandelingscapaciteit met meer dan 7 miljoen containers. Ter vergelijking, dit is 70 procent van de totale huidige containeroverslag. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het alternatief op verscheidene vlakken het beste scoort wat betreft de impact op de omgeving. 

Voor Doel 2020 is het duidelijk dat er nu geen enkele reden meer is voor het verdwijnen van Doel of voor grote grondinnames. “De economische groei van de haven kan worden gerealiseerd zonder dat het ganse poldergebied rond Doel moet worden opgeofferd”, zegt Denis Malcorps. “Dit alternatief bevat de mogelijkheid om tot een gedragen consensus te komen, maar dan moeten er wel harde garanties zijn voor de leefbaarheid van de regio en het behoud van bewoning en landbouw. Dit is voor ons een noodzakelijke voorwaarde bij dit plan.”

Minister Weyts engageert zich ertoe dat het vrachtverkeer op de weg niet zal toenemen als gevolg van dit plan. “We zien initiatieven om dit te bewerkstelligen, maar het blijft koffiedik kijken wat de feitelijke impact zal zijn, en of dit voldoende is”, zegt Malcorps nog. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer