12 Burgemeester Van de Vijver en archivaris Carine Goossens tonen de mogelijkheden van het platform met onder meer de panoramische beelden die genomen zijn vanop de kerktoren.
Kristof Pieters Burgemeester Van de Vijver en archivaris Carine Goossens tonen de mogelijkheden van het platform met onder meer de panoramische beelden die genomen zijn vanop de kerktoren.

Doel verkennen vanachter de computer: unieke samenwerking tussen gemeente en Google legt geschiedenis bloot

Het ‘spookdorp Doel’ is een vaak ingevoerde zoekterm op Google. Voortaan kan men het dorp ook vanuit de luie stoel digitaal verkennen dankzij een unieke samenwerking tussen de gemeente Beveren en Google. Niet alleen werden de Google Streetviewbeelden geactualiseerd, maar ook heel wat achtergrondverhalen gebundeld. Klopt het dat Rubens er een buitenverblijf had en waarom kwam koning Leopold I er op 9 mei 1833 op bezoek? Op deze en veel andere vragen krijgt men nu een antwoord.

Google Arts & Culture biedt toegang tot werken van meer dan 1.200 musea en partners van over de hele wereld. Op het platform worden kunst en cultuur gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen. Voortaan kan men ook Doel op dit platform beter leren kennen. “Doel is en blijft een bijzondere plek met een sterke identiteit, op het snijpunt van haven, polder en natuur”, zegt Michiel Sallaets, communicatieverantwoordelijke van Google België. “Ik vind het dan ook fantastisch dat we het unieke verhaal van Doel kunnen delen met alle nieuwsgierigen naar het verhaal achter het dorp. Zo kan je bijvoorbeeld inzoomen op veldslagen en brandstichtingen van ruim 200 jaar geleden.”

De gemeente Beveren en Google Arts & Culture doken de voorbije maanden in de rijke archieven en brachten een selectie van verhalen en beelden van honderden jaren geschiedenis van deze intrigerende plek terug tot leven.

Typerend stratenpatroon

Hoe is Doel ontstaan en wat heeft de ontstaansgeschiedenis te maken met het typerende stratenpatroon dat je ook in Amerikaanse steden terugvindt? Waarom kwam Koning Leopold I op 9 mei 1833 op bezoek en welke profetische woorden sprak hij tijdens dit bezoek? En klopt het dat het Hooghuis het buitenverblijf van Rubens was? En hoe komt het dat datzelfde gebouw een rechtstreekse link heeft met de Ronde van Vlaanderen? Het antwoord op deze, maar ook veel andere vragen is vanaf nu terug te vinden op Google Arts & Culture.

“De legende dat Rubens ooit in het Hooghuis heeft gewoond, moeten we ontkrachten”, leggen projectcoördinator Hans De Bock en archivaris Carine Goossens uit. “Het is wel eigendom geweest van Jan Brandt, de vader van Isabella Brandt, de eerste echtgenote van Ruben. Maar of hij er ooit zelf voet in huis heeft gezet, is helemaal niet zeker. Wat we wel met zekerheid weten, is dat de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen Louis Duerloo er als laatste café heeft gehouden.”

12 Projectcoördinator Hans De Bock en burgemeester Van de Vijver tonen enkele archiefstukken die voortaan digitaal te raadplegen zijn.
Kristof Pieters Projectcoördinator Hans De Bock en burgemeester Van de Vijver tonen enkele archiefstukken die voortaan digitaal te raadplegen zijn.

Ramptoeristen

Burgemeester Marc Van de Vijver stond aanvankelijk wat weigerachtig tegenover het project. “Doordat Doel op internet circuleert als spookdorp hebben we heel veel last van ramptoeristen en vandalen. Maar nu ik het resultaat heb gezien, moet ik mijn mening herzien. Dit is ronduit verbluffend. Voor dit project werd heel wat materiaal uit het rijke archief van de gemeente voor het eerst gedigitaliseerd. Via een samenwerking met het Rijksarchief in Brussel en Gent, het Stadsarchief van Antwerpen en zelfs het Kasteel van Versailles kan iedereen nu topstukken, zoals een 500-jaar oude Scheldekaart in detail bekijken of de slagen bij Doel en Kallo digitaal herbeleven.”

Ook de beelden van Google Streetview werden geactualiseerd. “Het biedt een unieke momentopname van een dorp op een kantelpunt”, vervolgt Michiel Salaets. “De opnames werden te voet, met een 360°-camera, gemaakt waardoor ook plaatsen die niet met de auto toegankelijk zijn, zoals steegjes en het bekende wandelpad op de Scheldedijk, in beeld werden gebracht. Zo kunnen bezoekers elk plekje van Doel bezoeken zonder hun luie zetel te moeten verlaten. Bijzonder is ook dat je nu via Google Streetview een digitaal bezoek kan brengen aan de kerk van Doel. Je kan door de kerk struinen en zelfs de trap nemen naar het doksaal met het als monument beschermde orgel. Het hoogtepunt is ongetwijfeld het uitzicht op de Schelde, Doel en de Waaslandhaven vanop de klokkentoren van de kerk.”

12 Met een 360° camera werden unieke beelden gemaakt die via Google Streetview te bekijken zijn.
rv Met een 360° camera werden unieke beelden gemaakt die via Google Streetview te bekijken zijn.

Archiefmateriaal

Bij de start werd nu een eerste selectie archiefmateriaal geselecteerd. Maar uiteraard kent Doel nog heel wat meer verhalen. “Ook de meer recente geschiedenis verdient hier een plaats”, zegt Carine Goossens. “De komende maanden en jaren werken de verschillende partners dan ook actief verder aan dit project. Elke hulp is daarbij welkom.” Wie thuis foto’s, kaarten, of ander materiaal over Doel heeft liggen, kan contact opnemen met de archiefdienst van de gemeente Beveren via 03 750 17 50 of archiefdienst@beveren.be.

Het archiefmateriaal en de verhalen zijn te vinden op : https://artsandculture.google.com/partner/beveren

12 Google beklom voor de opnames van de Streetview ook de kerktoren.
Google Google beklom voor de opnames van de Streetview ook de kerktoren.
12 Google Streetview Doel
Google Google Streetview Doel
12 Een oud stratenplan van Doel.
Google Een oud stratenplan van Doel.
12 Google Streetview mocht ook het interieur van de kerk in beeld brengen.
Google Google Streetview mocht ook het interieur van de kerk in beeld brengen.
12
Google
12 Bezoekers van de site kunnen ook doorklikken naar oude prentkaarten.
Google Bezoekers van de site kunnen ook doorklikken naar oude prentkaarten.
12 De opnames werden te voet, met een 360° camera, gemaakt waardoor ook plaatsen die niet met de auto toegankelijk zijn, zoals steegjes of de Scheldedijk in beeld gebracht zijn
Google De opnames werden te voet, met een 360° camera, gemaakt waardoor ook plaatsen die niet met de auto toegankelijk zijn, zoals steegjes of de Scheldedijk in beeld gebracht zijn
12 Google Streetview Doel
Google Google Streetview Doel
12 Voortaan kan men vanachter de computer een virtuele wandeling maken in Doel.
Google Voortaan kan men vanachter de computer een virtuele wandeling maken in Doel.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rita De Booser

    Dat is heel goed

Lees meer