8 Klanten kwamen er amper nog maar Marcella bleef koppig in haar elektrowinkeltje staan.
Jeroen Janssen Klanten kwamen er amper nog maar Marcella bleef koppig in haar elektrowinkeltje staan.

Doel verliest een symbool: Marcella, de winkelierster die het dorp niet wou verlaten, op 94-jarige leeftijd overleden

Het Scheldedorp Doel is weer een symbool armer. Marcella Van den Keybus is op 94-jarige leeftijd overleden in het rusthuis waar ze al enkele jaren verbleef. Ze stond niet op barricaden, maar was toch jarenlang symbool van het verzet tegen de onteigeningen. Zelfs toen er amper nog een klant over de deur kwam in haar elektrowinkeltje, wou ze van geen wijken weten. Striptekenaar Jeroen Janssen volgde haar acht jaar lang en bezocht Marcella elke maand tot  haar dood. “Ik heb haar herinneringen over het dorp zien vervagen, net als het dorp zelf.”

Marcella was een opmerkelijk en graag gezien figuur in Doel. Geboren en opgegroeid in het Scheldedorp was ze langzaam maar zeker deel gaan uitmaken van het decor. Niet alleen Marcella maar zeker ook haar elektrowinkeltje op de hoek van de Visserstraat en de Camermanstraat dat ze meer dan een halve eeuw lang uitbaatte met haar man Charles Kimpe. De etalage van het elektrowinkeltje leek in de laatste jaren wel weggeplukt uit een kringloopwinkel. Apparaten die al jaren uit productie waren, lagen er nog in de originele vergeelde verpakking te wachten op een koper, die uiteindelijk nooit kwam opdagen. Hoewel ze op het einde amper nog een klant per week zagen, bleef het koppel zich hardnekkig verzetten tegen de onteigening. Het spandoek ‘Doel moet blijven’ boven de inkomdeur’ was legendarisch. 

Gezondheidsproblemen

In 2012 moest het koppel door gezondheidsproblemen toch de deuren sluiten en verhuisde het echtpaar naar het woonzorgcentrum De Notelaar in Beveren. Anderhalf jaar later brandde het winkeltje volledig uit na een kortsluiting. De restanten werden meteen gesloopt. Marcella was er het hart van in, maar kranig rechtte ze de schouders. Ze zou uiteindelijk zowel haar man als haar zoon Rudi overleven. 

Striptekenaar Jeroen Janssen volgde haar acht jaar lang. Marcella was het hoofdpersonage in een graphic novel die hij publiceerde over het dorp. “Toen ik haar ontmoette, was er meteen een klik. Urenlang kon ze vertellen over Doel. Ze was niet bezig met politiek maar voor het voortbestaan van het dorp wou ze vechten. Ze nam bovendien geen blad voor de mond. Terwijl andere inwoners soms de kop in het zand staken, hing zij een spandoek boven de inkom van haar winkeltje. Samen met Charles wou ze tot de laatste dag in Doel blijven, maar toen ze niet meer voor zichzelf konden zorgen, was een opname in het rusthuis onafwendbaar. Ik ben haar ook na de verhuizing uit Doel minstens één keer per maand blijven bezoeken. Ik bleef ook tekeningen maken van haar. Er is niemand die ik zo vaak getekend heb als Marcella.”

Het nieuws over het behoud van Doel vorig jaar heeft Marcella jammer genoeg niet meer bewust kunnen meemaken

Jeroen Janssen

Jeroen bezocht haar ook nadat haar winkeltje in brand opging. “Eerst was ze kwaad, daarna heeft ze geweend. Nadien heeft ze er echter met geen woord meer over gerept. Ik denk dat ze dit wat verdrongen had. De laatste jaren vervaagden haar herinneringen. Ze ging steeds verder terug in de tijd toen ze over Doel vertelde. Net zoals het dorp begon te vervagen na haar vertrek, zag ik haar ook langzaam vervagen. Het nieuws over het behoud van Doel vorig jaar heeft ze jammer genoeg niet meer bewust kunnen meemaken.”

Koppige vrouwen

Met Marcella verliest Doel één van haar laatste symbolische figuren. Eerder dit jaar overleed ook al Emilienne Driesen op 87-jarige leeftijd. Ze raakte bekend van de film ‘De Engel van Doel’. Ook zij wou nooit wijken voor de oprukkende haven. Jeroen kende beide. “Het waren twee totaal verschillende karakters, maar ze hadden wel één ding gemeenschappelijk: het waren bijzonder koppige vrouwen. Emilienne haar strijd was meer individueel, ze wou haar huis niet achterlaten. Bij Marcella ging het meer om het dorp zelf. Beide hadden ze alleszins recht van spreken. Ze waren er immers geboren en getogen.”

De Vlaamse regering besliste vorig jaar dat Doel dan toch kan blijven bestaan. Momenteel wordt er gewerkt aan een toekomstplan. De voorvechtsters van het eerste uur zoals Marcella zullen het niet meer meemaken, maar zijn wel vredig kunnen inslapen. 

8 Striptekenaar Jeroen Janssen volgde Marcella acht jaar lang en maakte van haar het hoofdpersonage in een graphic novel.
Jeroen Janssen Striptekenaar Jeroen Janssen volgde Marcella acht jaar lang en maakte van haar het hoofdpersonage in een graphic novel.
8 Eén van de vele tekeningen die Jeroen Janssen maakte van Marcella.
Jeroen Janssen Eén van de vele tekeningen die Jeroen Janssen maakte van Marcella.
8
Jeroen Janssen
8 Marcella verhuisde in 2012 samen met haar man naar een woonzorgcentrum in Beveren.
Jeroen Janssen Marcella verhuisde in 2012 samen met haar man naar een woonzorgcentrum in Beveren.
8 Marcella Van den Keybus voor haar winkeltje in Doel.
rv/Doel 2020 Marcella Van den Keybus voor haar winkeltje in Doel.
8 Charles en Marcella stonden tot 2011 nog in de winkel. Het koppel vond in de chaos altijd alles terug.
Kristof Pieters Charles en Marcella stonden tot 2011 nog in de winkel. Het koppel vond in de chaos altijd alles terug.
8 Het elektrowinkeltje van Charles en Marcella ging in 2013 volledig in vlammen op
Kristof Pieters Het elektrowinkeltje van Charles en Marcella ging in 2013 volledig in vlammen op

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Francois staen

    wat doel betreft , de onteigening , de plannen ...de zoveelste blunder van onze Politici.Ze weten gewoon niet met wat ze bezig zijnen ze krijgen , want dat is het ,ze krijgen en niet verdienen !! hier nog een riante verloning voor.

  • Frank De Rycke

    Rust in vrede Marcella !!

Lees meer