Alle inwoners uit het werkingsgebied van Ibogem zullen eind januari of begin februari de GFT-container moeten buiten plaatsen zodat er een chip kan aangebracht worden.
Kristof Pieters Alle inwoners uit het werkingsgebied van Ibogem zullen eind januari of begin februari de GFT-container moeten buiten plaatsen zodat er een chip kan aangebracht worden.

GFT-containers krijgen intelligente chip

Inwoners betalen 5 cent per aangeboden kilogram

Inwoners van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht zullen begin volgend jaar hun GFT-container moeten buiten zetten voor het aanbrengen van een intelligente chip. De afvalintercommunale Ibogem gaat namelijk het GFT-afval wegen bij ophaling aan huis. In een volgende fase volgt hetzelfde systeem ook voor het restafval.

Na Kruibeke en Zwijndrecht heeft ook de gemeenteraad van Beveren het licht op groen gezet voor de invoering van het zogenaamde DIFTAR-systeem bij de huis-aan-huisophaling van GFT-afval. ‘DIFTAR’ staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ of simpelweg betalen voor het afval dat je produceert. Momenteel betalen inwoners in het werkingsgebied van Ibogem per ophaalbeurt door het aanbrengen van een label aan de container. “Of die nu vol of halfvol is, maakt nu geen verschil, maar eigenlijk is dat geen eerlijk systeem”, zegt directeur Wim Beeldens. “Met het DIFTAR-systeem zal de burger 5 eurocent betalen per aangeboden kilogram aan groenten-, fruit- of tuinafval. In de meeste gevallen zal dat goedkoper uitkomen. De chip zal ons ook meer informatie opleveren. Nu hebben we zelfs geen zicht meer op het aantal containers dat in omloop is. We beschikken enkel over een totaalgewicht per gemeente.”

Containers chippen

Ibogem kiest ervoor om de bestaande containers uit te rusten met een intelligente chip. “Het zou weinig zinvol zijn om alle containers om te ruilen”, aldus Beeldens. “Het gaat hier toch om zo’n vijfduizend containers en een exemplaar van 45 liter kost al snel 19 euro. We zouden dan met een enorme hoeveel oude containers opgescheept zitten terwijl ze eigenlijk vrij simpel aangepast kunnen worden. In het deksel zit namelijk standaard een ring waarin perfect een chip past. Het zal natuurlijk wel een hele operatie worden om alle containers uit te rusten met zo’n chip. In de afvalkrant van eind november/begin december gaan we de burgers informeren over het verloop. De bedoeling is dat iedereen eind januari of begin februari de GFT-container buiten plaatst, vol of leeg. Die ophaling is sowieso gratis. Samen met de ophalers zal een ploeg meelopen die de containers chipt. Vooraf moeten de inwoners wel een adressticker aanbrengen. We gaan voor de hele operatie een 25 tot 30 uitzendkrachten inzetten en hopen dat we op twee ophaalbeurten alle containers kunnen chippen.”

Restafvalzak vervangen

Wie de GFT-container vergeet buiten te zetten, krijgt één herkansing, maar daarna moet men zelf naar het kantoor van Ibogem voor een chip. “De container zal anders niet meer leeggemaakt worden”, waarschuwt de directeur. “De chip wordt namelijk bij ophaling gelezen en de resultaten worden bijgehouden per adres voor de facturering.”

In de loop van 2019 zal er ook een nieuwe PMD-zak worden geïntroduceerd waarin ook andere plasticverpakkingen mogen. Tot slot wil Ibogem op termijn nog de restafvalzak vervangen door een container met chip. De intercommunale MiWa zal dit al op 1 juli invoeren voor Sint-Gillis-Waas, Stekene, Sint-Niklaas en Waasmunster. Enkel Temse stapt voorlopig nog niet mee in het project en zal zakken blijven gebruiken.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • HUBERT ANNAERT

    Indien dit echt doorgaat, moet men niet verschieten dat er en meer aan sluikstorten zal gedaan worden, zeker en vast door grote en jonge gezinnen, ouderen, werklozen enz. Bezin voor je begint !!

Lees meer