2 De garage in de Oude Zandstraat sloot gisteren officieel de deuren.
Kristof Pieters De garage in de Oude Zandstraat sloot gisteren officieel de deuren.

Houttequiet verhuist na 93 jaar

GARAGE LANGS N70 STEEDS MOEILIJKER BEREIKBAAR

De bekende garage Houttequiet heeft gisteren officieel de deuren gesloten van haar vestiging in Beveren. Het autobedrijf opereert voortaan uitsluitend nog vanuit de zetel in Temse. "Het is en blijft een moeilijke beslissing maar we kiezen voor efficiëntie en deze site langs de N70 wordt steeds minder vlot bereikbaar", zegen zaakvoerders Dirk en Geert Houttequiet.

Garage Houttequiet mag binnen enkele jaren haar eeuwfeest vieren, maar het zal dus niet in Beveren zijn. De garage is na 93 jaar een echt monument geworden in de gemeente. En dan te weten dat de broers Jules en Sibron Houttequiet eigenlijk per abuis in Beveren beland zijn. Kort na de Eerste Wereldoorlog stapten ze in Lochristi op de trein om in Antwerpen een nieuw leven op te bouwen, maar ze stapten per ongeluk uit in Beveren. De broers verzoenden zich met dit toeval en besloten er te blijven. De derde en huidige generatie Geert en Dirk Houttequiet ruilt nu Beveren in voor Temse.

2 Dirk en Geert Houttequiet.
Kristof Pieters Dirk en Geert Houttequiet.

Efficiëntie

"De tijden veranderen en elke generatie moet men zich aanpassen", legt Dirk uit. "Er is een schaalvergroting aan de gang en die valt echt niet meer te stoppen. Onze vestiging in Temse hebben we in 2004 geopend. Het was toen nog niet het idee om Beveren te verlaten, maar vandaag moeten we vaststellen dat het niet erg efficiënt is om te werken vanuit twee vestigingen. De keuze voor Temse ligt voor de hand. Het gebouw is veel recenter en groter en het is vooral ideaal gelegen langsheen de N16. De bereikbaarheid speelde in belangrijke mate mee in onze keuze. Onze roots liggen dan wel in Beveren maar het wordt elke dag moeilijker om er te geraken. Wie in de dorpskern woont, beseft het nog niet altijd maar we hebben ook veel klanten uit omliggende gemeenten. In de spits sta je altijd in de file op de N70. Ik heb het zelf enkele dagen geleden nog ondervonden. Ik had een vergadering in Antwerpen en vanaf de tramterminus tot in het centrum van Beveren was het bumperkleven."

Verbondenheid

Het nieuws over de verhuis gonsde al een tijdje in Beveren, maar komt voor velen toch nog als een verrassing. "We beseffen dat veel mensen het er moeilijk mee hebben", geven Dirk en Geert toe. "We gaan ons hier echter blijven verankeren in het verenigingsleven. Onze garage was bij de Beverse Feesten jarenlang een deel van het feestterrein. De verbondenheid met Beveren mag en zal niet verdwijnen." Het carrosseriebedrijf Blits zal in ieder geval wel in Beveren gevestigd blijven. Dit filiaal staat volledig op eigen benen en is gevestigd in de kmo-zone Gasdam. Houttequiet gaat ook verder met het project rond autodelen Stapp.in. Het project werd vorige week goedgekeurd voor innovatiesubsidies.


De verhuis naar Temse betekent ook niet dat de garage in Beveren meteen onder de sloophamer verdwijnt. "Er blijft nog enkele weken iemand op post in de garage in de Oude Zandstraat, want we verwachten dat niet iedereen al op de hoogte zal zijn van de verhuis", vervolgen Dirk en Geert. "Met de familie zullen we ons daarna buigen over de toekomstplannen van de site. Die is natuurlijk interessant voor projectontwikkelaars met uitgangen in drie verschillende straten. Wellicht wordt het een bouwproject met een mix van handelszaken en woningen."

Lees meer