Kristof Pieters

Minister Lydia Peters zet overleg rond toekomst Doel tijdelijk stop

De werkgroep die zich bezighoudt met het opstellen van een toekomstplan voor Doel heeft zijn werking tijdelijk stopgezet. Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) reageert daarmee op de juridische procedures die zijn opgestart tegen de plannen voor de havenuitbreiding. Dat maakte het maritiem nieuwsplatform Flows vrijdag bekend.

Er werden recent bij de Raad van State vier verzoeken ingediend tegen het zogenaamde ECA-project; de plannen voor de havenuitbreiding. De indieners zijn de Polder Land van Waas, de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder, de onafhankelijke Landbouwgemeenschap Wase Polder en de kerkfabriek van Doel. De Vlaamse overheid voelt zich bedrogen, want in juni 2018 was er een akkoord tussen toenmalig bevoegd minister Ben Weyts en Doel 2020. De actie- en bewonersgroep verklaarde zich bereid mee te werken aan een alternatief dat de toekomst van Doel vrijwaart en engageerde zich om meningsverschillen uit te praten aan de werkbank eerder dan in de rechtbank. Dat doet het actiecomité ook, maar in de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder zitten heel wat mensen die ook in Doel 2020 actief zijn.

On hold

De procedures tegen het ECA-project schorsen het verder verloop niet maar kunnen later wel tot een vernietiging van het hele dossier leiden. Vlaams minister Lydia Peeters ziet dan ook geen nut meer om nog verder te overleggen over de toekomst van Doel. Zij zet het overleg daarom ‘on hold’. Dat is een streep door de rekening van de actiegroepen want er waren intussen al verschillende studiebureaus aangesteld om een ‘toekomstperspectief voor Doel’ te ontwikkelen. Er lagen vier mogelijke toekomstscenario’s op tafel die nog verder besproken moesten worden.

Lees meer