2 Shoppingmanager Elke Franckx toont Greet Weyers haar nieuwe pand. Chantal Thielens van Aangenaam Winkelen en schepen Filip Kegels zijn tevreden dat zoveel winkeliers uit de nood geholpen worden.
Kristof Pieters Shoppingmanager Elke Franckx toont Greet Weyers haar nieuwe pand. Chantal Thielens van Aangenaam Winkelen en schepen Filip Kegels zijn tevreden dat zoveel winkeliers uit de nood geholpen worden.

Na brand in gaanderij De Bever: acht handelaars openen noodwinkel in Warande

“Dankbaar voor zoveel solidariteit”

Warande Shopping helpt maar liefst acht handelaars van de door brand getroffen Gaanderij De Bever aan een noodwinkel. Ze krijgen drie maanden een leegstaand pand en moeten geen huur betalen. “Dit is een enorm mooie geste”, vindt Greet Weyers van Be-Chocolate. “De solidariteit onder de handelaars is in deze moeilijke periode een hart onder de riem.”

Elke Franckx van het Shopping Center Management trok vandaag met alle handelaars rond langs de leegstaande panden in Warande. Maar liefst acht van de twaalf getroffen handelaars krijgen de kans om in de winkelwandelstraat een noodwinkel op te starten. “We hebben iedereen, die op het aanbod is ingegaan, kunnen verder helpen”, klinkt het tevreden. “We hadden vijf leegstaande winkelpanden ter beschikking, maar sommige winkels kunnen we samenvoegen in één grotere zaak. Zo zal het schoonheidssalon een pand delen met het massagesalon en de kleermakerij deelt een winkel met de Towelshop. Iedereen krijgt een contract van drie maanden aangeboden waarbij er geen huurgeld moet betaald worden. We doen dit uit solidariteit met de getroffen handelaars en willen geen geld verdienen op hun rug. Ze moeten dus enkel de nutsvoorzieningen zelf betalen.”

De handelaars van Gaanderij De Bever zijn dankbaar voor dit fraaie gebaar. “De winkelruimte is bovendien instapklaar”, zegt Greet Weyers van Be-Chocolate. “Er is airco aanwezig voor het optimaal etaleren van de pralines en de winkel is vlak bij de Gaanderij De Bever. Mijn klanten zullen me dus snel terugvinden.” 

300 kilo chocolade voor vuilnisbak

Greet heeft een moeilijke week achter de rug, maar ziet nu terug wat licht op het einde van de tunnel. “Ik had vlak voor de brand net een hele voorraad pralines gemaakt. In totaal heb ik zo’n 300 kilo aan chocolade moeten weggooien. Ook alle verpakkingsmateriaal was voor de vuilnisbak. Enkel meubilair en etalagemateriaal kon ik na een grondige schrobbeurt recupereren. Intussen ben ik voor de productie ook al uit de nood geholpen en mag ik een keuken van een feestzaal gebruiken. Volgende week moet er een bestelling van pralines met een logo klaar zijn. Ik hoop begin oktober de winkel opnieuw te kunnen openen. Dat er zoveel solidariteit is onder de handelaars, is hartverwarmend. Het doet ook deugd dat mijn collega’s hier ook terecht kunnen. We waren al een hechte groep en het is fijn dat we zelfs na de brand kunnen samenblijven.”

Kapsalon Fantastic Hair is intussen al uit de nood geholpen en heropende vandaag al de deuren op het Yzerhand. “Ongelooflijk, want uiteindelijk zijn we amper een week later”, zegt Melissa Strobbens. “We hadden het geluk dat we een dag na de brand al een aanbod kregen van een leegstaand kapsalon vlak achter de hoek. We zijn meteen naar de groothandel gereden om wat spullen te kopen en nu staan we dus al terug met de schaar in de hand. Dit moet ongetwijfeld een heropening op recordtijd zijn. Dit hebben we alleen maar te danken aan de hulp van vele anderen.”

2 Melissa Strobbe is vandaag al weer aan de slag in een tijdelijk salon aan het Yzerhand.
Kristof Pieters Melissa Strobbe is vandaag al weer aan de slag in een tijdelijk salon aan het Yzerhand.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Weyn

    Zo zie je maar waar leegstand goed voor is!?

Lees meer