Dirk Van Esbroeck plant extra veiligheidsmaatregelen voor serviceflats De Beuken.
Foto Kristof Pieters Dirk Van Esbroeck plant extra veiligheidsmaatregelen voor serviceflats De Beuken.

Nepverpleegster berooft bejaarde vrouw

OPLICHTERS WEG MET GELD EN JUWELEN

Het OCMW en de politiezone Waasland-Noord waarschuwen voor een nieuwe manier van oplichting. Afgelopen weekend werd een bewoonster van een serviceflat in het OCMW-complex De Beuken beroofd door iemand die zich uitgaf voor verpleegster. Terwijl de vrouw 'onderzocht' werd in de badkamer, ging een kompaan ervandoor met geld en juwelen.

Bejaarden zijn wel vaker het doelwit van dieven die zich voordoen als meteropnemer of verkoper, maar dat iemand zich uitgeeft als verpleegster is ongezien. Het gebeurde afgelopen weekend in serviceflatscomplex De Beuken aan de Oude Zandstraat in Beveren. "Er werd bij één van onze bewoners, een vrouw van in de tachtig, plots aan de deur geklopt door iemand die zich uitgaf als verpleegster", bevestigt OCMW-voorzitter Dirk Van Esbroeck (CD&V).

Familie gealarmeerd

"De verdachte vertelde dat het een check-up was voorafgaand aan een uitgebreider medisch onderzoek. De bewoonster heeft haar dan nietsvermoedend binnen gelaten. Ze is samen met de nepverpleegster naar de badkamer getrokken voor het zogenaamde onderzoek." De vrouw moest zich deels ontkleden en haar blouse uitdoen. Terwijl ze 'onderzocht' werd, kwam een kompaan binnen om te zoeken naar waardevolle spullen in de seniorenflat. Het slachtoffer voelde na het bezoek van de valse verpleegster aan dat er toch iets niet klopte en alarmeerde haar familie. Die kwam ter plaatse en keek de persoonlijke spullen na van de bejaarde vrouw. Al snel kwam aan het licht dat er geld en juwelen weg waren. Meteen werd de politie ingelicht."

Geen trauma

Volgens Van Esbroeck is het de eerste keer dat er zoiets gebeurd in De Beuken. "Gelukkig heeft de dame in kwestie er geen trauma aan overgehouden. Natuurlijk zijn de bewoners verontwaardigd over wat er gebeurd is. We hebben meteen beslist om alle bewoners goed te informeren en hen gevraagd een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo roepen we iedereen op om geen onbekenden zomaar binnen te laten in de woning. Als ze aanbellen met een dergelijke smoes, moet de voordeur worden gesloten en de politie gebeld.


Ook vragen we de bewoners om een oogje in het zeil te houden bij elkaar. Wie verdachte zaken ziet bij een oudere buur, wordt ook gevraagd de politie in te lichten.We komen met dit verhaal naar buiten omdat we ook de bevolking willen waarschuwen voor deze praktijken. De kans bestaat immers dat deze oplichters nog zullen toeslaan."


Het OCMW gaat in ieder geval bekijken welke extra beveiligingsmaatregelen er nog genomen kunnen worden. "De Beuken telt 70 serviceflats en is één van de oudste complexen met seniorenwoningen", legt Van Esbroeck uit. "Bij nieuwbouw voorzien we tegenwoordig altijd videofoon in elke flat zodat mensen kunnen zien wie er aan de deur staat. We gaan eens zien of we dit nu ook bij De Beuken nog kunnen installeren.


Bijkomend probleem is echter dat er één centrale ingang is voor zowel de serviceflats als het dienstencentrum. In de week staat de deur hier altijd open. Enkel 's avonds en in het weekend is de deur gesloten, maar het duo is toch nog ongezien binnen kunnen raken. We zullen nu bekijken of we voor het dienstencentrum geen aparte ingang kunnen maken zodat de toegang tot de serviceflats beter beveiligd kan worden."

Lees meer