Open Vld wil geen lichtvervuiling langs spoor

Gemeenteraadslid Luc Maes (Open Vld) betreurt dat de gemeente traditionele openbare verlichting wil plaatsen op het fietspad langs het spoor tussen de Gasdam en de grens met Zwijndrecht.

Maes liet tussen 2010 en 2012 verlichting plaatsen die werkte op bewegingsdetectie om bijkomende lichtvervuiling zoveel mogelijk te beperken en onnodige energieverspilling tegen te gaan. Alleen het systeem op zonnecellen en batterijen op het fietspad tussen Hotel Beveren en Nieuwkerken voldeed nooit aan de verwachtingen en is intussen aangepast met een gewone voeding en betere lampen.


"Het is daarom jammer dat men uitgerekend op het laatste te realiseren stuk fietspad langs de spoorlijn Antwerpen-Gent verlichting wil voorzien die een hele nacht blijft branden", zegt Maes. "Op die manier ga je plaatsen die nu nog relatief donker zijn opnieuw heel de nacht moeten verlichten, terwijl er nauwelijks een fietser voorbijrijdt. Het betekent onnodig energieverlies, nieuwe lichtvervuiling en verstoring van de natuur." Volgens Maes zou de meerprijs voor 'volgverlichting' 15.000 euro zijn. Burgemeester Marc Van de Vijver belooft de vraag te laten onderzoeken.


(PKM)

Lees meer