8 Juf Hilde bracht donderdag nog eens een bezoek aan haar schooltje, en ze had enkele opmerkelijke gasten bij.
Kristof Pieters Juf Hilde bracht donderdag nog eens een bezoek aan haar schooltje, en ze had enkele opmerkelijke gasten bij.

Opmerkelijke carrièreswitch: juf Hilde ruilt kleuterklas voor vrachtwagen

Maar liefst 34 jaar lang stond ze voor de klas maar nu draagt juf Hilde niet langer de verantwoordelijkheid voor 24 kleuters, maar wel 44 ton op wielen. Ze schoolde zich namelijk om tot vrachtwagenchauffeur. Donderdag bracht ze nog eens een bezoek aan haar oude schooltje. Ze pikte onderweg een wel heel opmerkelijk gezelschap op: Sinterklaas en twee Zwarte Pieten.

Het was een blij weerzien donderdagochtend bij kleuterschool De Tovertuin in Beveren. Juf Hilde Van de Perre (55) keerde nog eens uitzonderlijk terug en voor haar vroegere kleuters had ze een bijzondere verrassing bij. Sinterklaas en zijn twee Zwarte Pieten moesten hun koets achterlaten door een ziek paard en kregen een lift van juf Hilde.

Emotioneel moment

Ook voor Hilde was het een bijzonder en emotioneel moment. “Ik ben volledig vervlochten met deze school”, vertelt ze. “Ik heb er zelf als peuter gezeten, nadien mijn stage gedaan als kleuterjuf en er vervolgens 34 jaar lang voor de klas gestaan. Ik zag op het laatst zelfs ouders aan de schoolpoort die zelf nog als peuter in mijn klasje hadden gezeten. Dat is dus geen bladzijde die je zomaar even omdraait. Ik heb de deur trouwens niet definitief dichtgeslagen. Ik heb nu vijf jaar loopbaanonderbreking genomen. Mijn ontslag geven, kon ik niet. Ik besef wel dat het hoe langer hoe moeilijker zal worden om terug te keren. Het is nu 2,5 jaar geleden dat ik afscheid nam en ik ken nog de kleutertjes die er destijds pas zaten maar volgend schooljaar zijn het allemaal nieuwe gezichten.”

Op 1 september heeft Hilde het elke keer bijzonder moeilijk. “Ik mis het enorm”, geeft ze toe. “Al die leuke snoetjes om me heen. Het is elk jaar opnieuw hetzelfde dilemma.”

8
Kristof Pieters

Dat ze voor een carrièreswitch koos als trucker lag eigenlijk voor de hand. “Mijn man heeft een eigen transportbedrijfje”, legt ze uit. “Hij is begonnen met één vrachtwagen maar kreeg er heel wat opdrachten bij en kocht toen een tweede truck aan. Hij nam een chauffeur in dienst maar die haakte al snel af omdat die de vele files niet meer zag zitten. Ik heb toen aangeboden om mee in de zaak te stappen. Ik heb me herschoold, mijn rijbewijs CE behaald en heb zelfs een vergunning om gevaarlijke goederen te mogen transporteren (ADR). Met mijn vrachtwagen ga ik meststoffen laden in de haven en vervolgens lossen in Grobbendonk. Het is een leuke baan. Ik geniet vooral van de vrijheid. Elke dag zie ik de zon op- en ondergaan. Het zijn lange dagen maar daar staat wel tegenover dat ik ’s avonds gewoon in de zetel kan wegzakken. Vroeger volgde dan vaak de voorbereiding voor de volgende dag.”

Stress van de files? Als je 34 jaar lang een bende joelende kleuters om je heen hebt gehad, kan je veel aan

Hilde Van de Perre

Of ze zelf geen stress heeft van de vaak ellenlange files op de weg? “Als je 34 jaar lang een bende joelende kleuters om je heen hebt gehad, kan je veel aan”, lacht ze. “Dan leer je wel geduld uitoefenen. Als het file is, schuif ik gewoon rustig aan. Ik zal me zelden of nooit opwinden in het verkeer. De vele jaren voor de klas hebben me nog wel meer vaardigheden bijgebracht. Ik merk dat ik andere chauffeurs bijzonder goed kan inschatten. Een karakter zit er van kleinsaf in.”

Hilde had binnen zes jaar op pensioen kunnen gaan. Als ze nog wil terugkeren naar de kleuterklas zal ze dus niet te lang meer moeten wachten. “Ik ben er nog niet aan toe om de knoop definitief door te hakken”, geeft ze toe. “Nu ik vandaag de kindjes heb teruggezien, smelt mijn hart. Nooit gedacht dat ik voor zo’n dilemma zou staan: truckchauffeur of kleuterjuf!”

8 De kleuters stonden juf Hilde donderdagochtend al op te wachten.
Kristof Pieters De kleuters stonden juf Hilde donderdagochtend al op te wachten.
8
Kristof Pieters
8 Onderweg had ze een opmerkelijk gezelschap opgepikt.
Kristof Pieters Onderweg had ze een opmerkelijk gezelschap opgepikt.
8
Kristof Pieters
8
Kristof Pieters
8
Kristof Pieters

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter Verhulst

    Een van de problemen in onderwijs. Je kan je job 5 jaar onderbreken en dan terug opeisen net voor je pensioen. De jongere invalster mag dan gaan doppen. We vinden geen leerkrachten ... tja.

Lees meer