Het verloederde pand verdwijnt eindelijk onder de sloophamer.
Kristof Pieters Het verloederde pand verdwijnt eindelijk onder de sloophamer.

Pand uit zaak Vercarre wordt gesloopt

SPEURDERS BRAKEN VLOER AL OPEN, NU VOLGT DE REST

Het pand op de hoek van de Bijlstraat en Albert Panisstraat waar vorig jaar nog gezocht werd naar de vermiste Jean Vercarre (68), is voortaan eigendom van de gemeente. En die wil het gebouw nu slopen, kwestie van Beveren een kankerplek armer te maken.

Het bewuste pand, dat in een ver verleden nog een café herbergde, wisselde de jongste jaren meermaals van eigenaar. En één van die eigenaars was Jean Vercarre, die in juni 2016 spoorloos verdween. In een zoektocht naar zijn lichaam trokken speurders ook twee keer naar het gebouw, waar onder meer de vloer opengebroken werd - zonder resultaat. Volgens zijn partner was Vercarre om gezondheidsredenen naar Duitsland vertrokken, maar was hij daar nooit aangekomen. Die partner wordt overigens nog altijd verdacht van betrokkenheid bij zijn verdwijning.

Doorn in het oog

Maar nu heeft de gemeente Beveren het pand zelf op de kop kunnen tikken - en dat is vrij onverwacht. Het stond al een hele tijd te koop als projectgrond voor drie appartementen en een handelszaak. "We hebben een bod uitgebracht van 200.000 euro en tot onze eigen verbazing werd het aanvaard", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Concrete plannen voor de site hebben we nog niet. We hebben dat bod eigenlijk vooral uitgebracht omdat we die kankerplek weg willen. Het pand staat prominent op het kruispunt Vijfstraten en het is geen zicht voor wie Beveren binnenrijdt. Bovendien waren er ook al meermaals klachten van buurtbewoners: het gebouw bleek dusdanig verloederd dat het ratten aantrok. Een doorn in het oog, dus."

Onderzoek loopt nog

Het voormalige café en de aanpalende woning waren intussen geen eigendom meer van Jean Vercarre. Dat er toch naar hem gezocht werd, is het gevolg van verklaring van buren. Die hadden destijds immers gezien hoe Vercarre - die het pand gebruikte als opslagplaats - er ook regelmatig werken uitvoerde. Daarom hadden speurders onder meer de Civiele Bescherming in bijstand gevraagd om het interieur te doorzoeken. Er werd zelfs een speurhond ingezet, maar dus zonder resultaat. "Mocht het nog eigendom van Jean Vercarre geweest zijn, dan hadden we het pand wellicht niet kunnen aankopen", zegt burgemeester Van de Vijver. "Het onderzoek naar zijn verdwijning loopt immers nog altijd. In de voorbije jaren werd wel al meermaals een bouwvergunning aangevraagd - en uitgereikt - voor de bouw van flats, maar die vergunning liet de eigenaar telkens verlopen, om dan weer een nieuwe aan te vragen. Op die manier werd krotbelasting ontweken. Maar we waren die situatie grondig beu en zijn blij dat we de site nu zelf konden kopen."

Zo snel mogelijk slopen

Eerder ging op het kruispunt Vijfstraten ook al café Den Breughel tegen de vlakte, om plaats te maken voor een afslagstrook en fietsenstalling. Jarenlang lag er ook een voorstel voor een rotonde op tafel, maar die plannen zijn intussen van de baan. "We gaan nu zo snel mogelijk een aannemer aanstellen om het pand af te breken, daarna bekijken we wat we met de grond zullen doen", zegt Van de Vijver nog. "Wellicht zal de grond opnieuw bebouwd worden, maar mogelijk zal er ook ruimte vrijgelaten worden voor een breder voetpad. Het belangrijkste is dat die kankerplek zo snel mogelijk verdwijnt. En als we tijdens de sloopwerken alsnog iets vinden wat interessant zou zijn in de zaak Vercarre, dan wordt de politie natuurlijk meteen verwittigd. Maar die kans lijkt me bijzonder klein."

Lees meer