Plan voor havenuitbreiding zit op de schop

Een nieuwe tegenslag voor de haven van Antwerpen, want de auditeur van de Raad van State vraagt de vernietiging van het volledige ruimetlijke uitvoeringsplan (RUP) voor de afbakening van de haven. Er was al een vernietiging uitgesproken voor de hele Saeftinghezone, waar het dorp Doel deel van uitmaakt. Maar tijdens de slotpleidooien verduideijkte de auditeur dat alle plannen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dus het hele RUP verneiteigd moet worden.


Het blijft wachten op de uitspraak van de Raad van State maar dit advies heeft verstrekkende gevolgen. Op de linkeroever gaat het om de natuurcompensatiegebieden Doelpolder-Midden en Doelpolder-Noord, Nieuw Arenberg en Prosperpolder, die hierdoor van tafel worden geveegd. Op rechteroever moet men dan een streep trekken door de 250 hectare grote Opstalpolder (Polder van Berendrecht en Stabroek).


Volgens actiecomité Doel 2020 zal de overheid definitief moeten afzien van de vernietiging van bestaande natuur en historisch polderlandschap.


"De uitbreiding van de haven zal steeds opnieuw botsen op het Europees milieurecht", zegt Jan Creve. (PKM)

Lees meer