De Alice Nahonlaan in Melsele, een zeldzame straat die vernoemd is naar een vrouw.
google De Alice Nahonlaan in Melsele, een zeldzame straat die vernoemd is naar een vrouw.

Te weinig vrouwelijke straatnamen in Beveren

Groen wil de man-vrouw straatnaamkeuze in Beveren meer in evenwicht krijgen. “Van de circa 700 straten, zijn er 105 vernoemd naar een man en slechts 7 naar een vrouw. Dit is een gigantische wanverhouding”, zegt Stijn De Munck (Groen). Het gemeentebestuur wil zeker werk maken om deze kloof te verkleinen.

“Slechts twee plaatselijke vrouwen en aanvullend een Antwerpse dichteres, en Bijbelse figuren zoals Sint-Anna, Maria of de Onze-Lieve-Vrouwstraat”. Dat is volgens De Munck de magere oogst in vrouwelijke straatnamen in Beveren. Daar kan dus best verandering in gebracht worden, vinden ze bij Groen.  Zeker na de oproep via Sofie Lemaire (VRT) onder de noemer ‘meervrouwopstraat’, waarbij gevraagd wordt om meer gerenommeerde vrouwen te vereeuwigen op een straatnaambord. Ze roept Vlaamse steden en gemeenten op om mee op de kar te springen. Verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen hebben hierop al positief gereageerd. “Beveren kan dat ook”, vindt De Munck.

Inhaalbeweging

De naamgeving in Beveren wordt in grote mate bepaald door de cultuurraad maar het is uiteindelijk het gemeentebestuur en de gemeenteraad dat de naamgeving goedkeurt. Om een inhaalbeweging te maken stelt Groen voor om tijdelijk een quota in te voeren. “Quota zijn een heel goed middel om een plafond te doorbreken. Je wordt uitgenodigd om actief op zoek te gaan naar de talenten van vrouwen”, stelt De Munck.

Het college volgde het voorstel van de quota niet, maar wil wel ingaan op de ambitie om meer vrouwennamen in het straatbeeld te krijgen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • katleen verbrugge

    Dat is zeer belangrijk voor de gemeente waarom betalen wij die politiekers nog eindelijk.

Lees meer