Illustratiefoto.
Pexels Illustratiefoto.

Tien motorcrossers op heterdaad betrapt in natuurgebied Beveren

Bij een actie van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, het parket en de politie werden tien motorcrossers gevat in het natuurgebied De Haasop in Beveren. De motorcrossers kregen een proces-verbaal en hun motoren werden in beslag genomen. Dat meldt de Cel Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos.

"Enduromotorfietsen, quads en all-terrain voertuigen vormen al enige tijd een probleem in de natuurgebieden van de Waaslandhaven", zegt Sven Vrielynck, Celhoofd Natuurinspectie zondag aan Belga. "Verbodsborden en herhaaldelijke waarschuwingen volstonden niet om de motorcrossers op andere gedachten te brengen.”

Motorcrossen in natuurgebied veroorzaakt overlast voor bezoekers en schade aan fauna en flora. In de Haasop worden bijvoorbeeld zones met zeldzame orchideeën vernietigd door de banden van de motorcrossers. Het lawaai van de motoren verstoort de konikpaarden die er zorgen voor het natuurlijk 'onderhoud' van het natuurgebied. 

Nesten kapot

Het verjaagt ook de vogels die specifiek gehecht zijn aan rustige broedgebieden met veel riet en water. En nesten van vogels die op de grond broeden, dreigen door de motorcrossers te worden kapotgereden. Verder is er hinder voor de wandelaars die komen genieten van de natuur in de Waaslandhaven. Naast lawaaioverlast bestaat er ook een reëel gevaar voor ongevallen. 

Vorig jaar werd in de provincie Limburg een gelijkaardige actie gehouden. "Die toonde aan dat deze strenge aanpak een ontradend effect heeft", besluit Vrielynck. 

54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • kurt helskens

    Terecht, met hun hels lawaai. ga in uw tuin wat crossen

  • Bart Peetermans

    Ik word gewoon ziek van al die negatieve reacties hier. Zoveel mensen die niks over het onderwerp weten, maar toch hun zeg willen doen. Moraalridders die denken te weten wat moreel verantwoord is en wat niet. Vertel morgen eens tegen alle fietsers dat ze enkel nog hun hobby mogen beoefenen indoor of op een piste. En stel dat er in het hele land slechts één piste is. Slecht voor het klimaat? Verbied dan ook fietsen achterop de auto, tripjes met de wagen naar zee, vliegreizen, ...

Lees meer