4 Prins Laurent krijgt een rondleiding in het nieuwe dierencentrum.
Kristof Pieters Prins Laurent krijgt een rondleiding in het nieuwe dierencentrum.

Vijfsterrenhotel voor honden en poezen

PRINS LAURENT OPENT NIEUW DIERENCENTRUM WAASLAND

Prins Laurent heeft gisterenavond de nieuwe vestiging geopend van de Wase Dierenbescherming. Die bestaat vijftig jaar en gaat voortaan verder door het leven als Dierencentrum Waasland. Op een domein van 2,4 hectare werd een modern vijfsterrenhotel opgetrokken voor honden en poezen.

Een halve eeuw was de Wase Dierenbescherming gevestigd in de Passtraat in Sint-Niklaas, maar die gebouwen waren uitgeleefd. "Het waren eigenlijk varkensstallen die we met vrijwilligers hadden omgebouwd tot hondenhokken", blikt bezielster Simonne Steemans (90) terug. Zij stichtte het asiel in 1967, maar gaf de fakkel ondertussen door aan Brigitte De Baere.

4 Dieren die pas binnenkomen, moeten eerst in quarantaine.
PKM Dieren die pas binnenkomen, moeten eerst in quarantaine.

Vloerverwarming

Samen met haar man Dirk Vermeulen ging Brigitte op zoek naar een nieuwe locatie en die vond ze in de Stuurstraat in Haasdonk. Het hondenpension Bentofor lag er ideaal en rustig gelegen. "We hebben er drie jaar hard aan gewerkt", vertelt De Baere. "Het moet dan ook een centrum zijn dat klaar is voor de toekomst. We hebben nu 42 hokken voor honden en op de bovenverdieping enkele gemeenschappelijke verblijven voor poezen. De hokken hebben vloerverwarming, verluchting en het drinkwater wordt automatisch bijgevuld als het onder een bepaald niveau zakt. Er zit geluidsisolerend glas in en de ramen zijn tot op de grond, maar schuin ingeplant. Zo kunnen de bezoekers de dieren goed bekijken, maar kunnen de honden elkaar niet zien en kunnen ze echt tot rust komen."

4 Alle hokken zijn geluidsdicht en hebben vloerverwarming.
PKM Alle hokken zijn geluidsdicht en hebben vloerverwarming.

Quarantaine

Buiten heeft elke hond ook een eigen omheind hok. Het complex is hoogtechnologisch ingericht. Zo kunnen de deuren, ook die van elk dierenhok, enkel met een badge geopend worden. Er is verder een aparte praktijkruimte voor een dierenarts en een lokaal om dieren te wassen en te drogen. Voor honden en katten die pas binnenkomen, is er ook een quarantaineruimte.

4 Buiten heeft elke hond zijn eigen hok met voldoende groen.
PKM Buiten heeft elke hond zijn eigen hok met voldoende groen.

Adoptie

Prins Laurent kreeg gisteren een rondleiding in het nieuwe dierencentrum. Ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts was uitgenodigd, maar hij kon niet aanwezig zijn.


De prins nam kort het woord en bedankte Brigitte en haar echtgenoot voor hun inzet, doorgedreven wilskracht en bekommerdheid om het welzijn van dieren. Hij vond het een eer aanwezig te kunnen zijn. Na zijn speech werd een infobordje onthuld, waarna de prins ook nog een portret in ontvangst mocht nemen van een jonge tekenaar. Tegelijk werd de nieuwe naam bekendgemaakt: Dierencentrum Waasland. "Aan het woord 'asiel' hangt een negatieve bijklank", vindt Brigitte. "We zijn een adoptiecentrum en gaan die filosofie doortrekken naar de werking. We gaan niet zomaar honden en katten meegeven zonder vragen te stellen. Wie zich opgeeft voor adoptie zal net als bij een kind een hele vragenlijst krijgen. We willen zekerheid dat een dier goede zorgen zal krijgen."

Kosten

De nieuwe vestiging is een groene oase van rust voor zowel de dieren als de medewerkers, maar aan het domein van 2,4 hectare hangt ook een stevig prijskaartje van 1,8 miljoen euro. "We moeten daarom ook op zoek naar extra middelen en daarom gaan we hier ook een pension uitbaten", legt Brigitte uit. "Er is zelfs een dagopvang voor honden die moeilijk alleen kunnen zitten als het baasje uit werken is."


Ook een aantal BV's helpen een handje door mee te werken aan een kalender. Dit jaar lieten Kristof Verhassel, Kürt Rogiers, Michel Van den Brande en Sofie, Silvia Claes, Margot Hallemans en Sean Dhondt zich fotograferen. De kalender wordt vandaag voorgesteld tijdens een opendeur. Tussen 14 en 18 uur is iedereen welkom in de Stuurstraat 55. Er zijn optredens en rondleidingen op het domein.

Lees meer